петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаФалит на аптеки в селата заради орязани надцeнки?

Фалит на аптеки в селата заради орязани надцeнки?

Здравната каса вече е задължена да договаря отстъпки за всички лекарства от позитивния списък съгласно последните промени в Закона за здравното осигуряване, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Досега НЗОК имаше такава възможност, но само като опция за 100% реимбурсираните медикаменти. Отстъпката ще се разпределя между НЗОК и пациента. Например цената на лекарство, което се плаща на  50% от НЗОК  е 10 лв. Касата постига отстъпка от 1 лев, то пациентът в аптеката ще плаща 4,50 лв., посочи експерт на здравното министерство.

Според други експерти обаче този механизъм не е залегнал в новата наредба. В новата наредба липсвали ясни указания за публикуване на конкретни цифри и данни около договорените отстъпки. Подобен ангажимент министър Атанасова поела на среща с двете асоциации – на оригиналните и на генеричните лекарства. На пресконферецията в МЗ бе обяснено още, че е въведена забрана отстъпките, договорени от касата, да се прехвърлят върху пациента, така че той да бъде ощетен. От думите на министър Атанасова обаче не стана ясно, как човек, който носи рецептата си в аптеката, ще разбере какво е договореното намаление, за да бъде сигурен, че ще получи своята част от него.

Касата е длъжна да преговаря с фирмите, но те не са задължени по закон непременно да дадат отстъпка. Не е ясно какво ще се случва с продукти, за които фармацевтичните компании откажат да дадат намаление. Такива лекарства няма да бъдат изключвани от позитивния списък, увери министърът.

С по 2% се намаляват надценките за търговците на едро и дребно с лекарствени продукти, съобщи още Атанасова. Целта е те да поевтинеят,  а тя се надява до месец да се забележи промяната. Подобна мярка няма да се усети от крайния потребител, убеден е обаче Николай Костов, шеф на Асоциацията на собствениците на аптеки. Напротив – можела да доведе до закриване на аптеки в малките населени места. В големите градове отдавна не слагаме надценките, които законът позволява заради голямата конкуренция, добави Костов. Аптеките продавали почти по цени на едро и разчитали главно на допълнителните отстъпки от дистрибуторите. Само в селата заради ниския оборот слагали надценка. Тя била от 18 до 22 процента върху производствената цена. Казано по обратен ред – около 15,5% от крайната цена на продукта.

Новата наредба за лекарствата разширява кръга държави, по които страната ни ще се реферира при ценообразуването. Досега те бяха 8, като занапред стават 17. Новите държави са Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия, Испания, Италия, Финландия, Дания и Словения. Определени са заради относително стабилния си валутен курс, сходното икономическо състояние и близките по състав реимбурсни списъци. От три на пет се увеличават и обществените фондове (здравни каси), които плаща за даден медикамент, за да може той да попадне в нашата позитивна листа. Документът въвежда и изискване към генеричните медикаменти – за да бъдат включени за реимбурсиране, тяхната стойност трябва да бъде не повече от 65% от цената на съответното оригинално лекарство. Промяна в изискванията има и за оригиналните медикаменти, но тя не беше разисквана.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -