понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЕто кои лекарства се вземат само с електронна рецепта от 1 юни...

Ето кои лекарства се вземат само с електронна рецепта от 1 юни 2021 г.

От 1 юни 2021 г. всички лекарства, които се реимбурсират частично или напълно от НЗОК, ще се получават в аптеката само срещу електронна рецепта. Това се отнася и за многократните рецепти – след тази дата хартиени няма да се признават в аптеката. Необходимо е пациентът да посети своя лекуващ лекар и да получи електронен вариант. Изискването е залегнало в Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (Обн. ДВ, бр.37 от 07.05.2021 г.).

Първоначално всички рецепти трябваше да се издават само в електронен вид, но новият здравен министър прокара облекчен режим в последния момент, като остави възможността на хартия да се издават рецепти за лекарства, които пациентите заплащат сами – т.нар. бяла рецепта.

Как в аптеката намират конкретна електронна рецепта?

Електронната рецепта представлява код от 12 знака, който има дата и е обвързан с досието на конкретен пациент. За да получи лекарствата си в аптеката, той трябва да съобщи на фармацевта точния номер на документа и датата на издаване или своето ЕГН. Тоест има два начина, по които рецептата се търси в системата – по номер и дата на издаване, също и по ЕГН или дата на издаване. Това обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Ако дадена рецепта е сгрешена, фармацевтът я маркира като сгрешена и трябва да бъде издадена нова. За целта пациентът трябва да се свърже с лекаря по телефона или да отиде на място. Ако част от медикаментите в рецептата липсват в аптеката, тя може да се маркира като частично изпълнена и пациентът да потърси в друг обект липсващите медикаменти, без да губи реимбурсацията.

Избираме свободно лекар за ваксина срещу COVID-19

Ето какво поясниха днес от Министерство на здравеопазването във връзка с електронните рецепти: 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е информирала своите договорни партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, че съгласно Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (Обн. ДВ, бр.37 от 07.05.2021 г.), от 01.06.2021 г. предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни  предписания.

МЗ е изготвило и изпратило за обнародване в Държавен вестник Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г., съгласно която лекарствени продукти, заплащани пряко от пациента (т.нар. бяла рецепта), ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта. По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински  специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер.

Рецептурните книжки по чл.42 от НРД 2020-2022 и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 01.07.2021 г. Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -