четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЕксперти: касата да плаща лекарства за сърце 70-100%

Експерти: касата да плаща лекарства за сърце 70-100%

Десет компании, членуващи в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ARPharm), вече са предложили на здравната каса отстъпки от 44 свои продукта на обща стойност 8,1 млн. лв. Очаква се да се присъединят още компании. Преди седмица на среща при здравния министър представители на производителите на оригинални и генерични (непатентни) лекарства се разбраха да предложат в срок от две седмици мерки за сваляне на цените на лекарствата.

Основната причина у нас хората да усещат лекарствата като скъпи, е фактът, че доплащаме най-много от джоба си за медикаменти. По данни на Евростат даваме 56% лични средства, а според анализаторската компания IMS Health те са дори 64%. За сравнение с други страни, които имат сходен на нашия стандарт, в Румъния доплащат 39%, в Естония 36,7%, а в Словакия – 13,4% по данни на Евростат. Освен това ДДС върху лекарствата у нас е 20%, а в Румъния – 9%, в Естония и Латвия – 5%.

Свои идеи за поевтиняване на лекарствата дават от „БГ Фарма“ – асоциация на производителите на генерични медикаменти. Тези, които се изписват за социалнозначими заболявания като тези на сърдечносъдовата и нервната система, да се плащат в по-висока степен. Това е едно от предложенията на асоциацията на генеричните производители „БГ Фарма“ за намаляване на цените на лекарствата, заплащани с публични средства. Нивата на реимбурсация трябва да са поне 50-70% и дори 100% според значимостта на съответното заболяване.

Лекарите може да бъдат задължени да изписват определен процент генерични лекарства като част от терапията на заболявания, които засягат голяма част от населението. В 13 от 20 страни в ЕС има въведени мерки за насърчаване изписването на генерични лекарства. Във Франция за лекарите има директни финансови стимули за спазването на тази политика. През 2009 г. там е приета наредба, която задължава джипитата да изписват генерични продукти за поне 60% от рецептите. В Белгия също определен процент предписания трябва да са за този вид по-евтини продукти. У нас подобна практика може да се въведе, като джипитата получат специално изработени ръководства за изписване на лекарства. Фиксираните цени няма да помогнат за поевтиняването на медикаментите, смятат експертите от „БГ Фарма“. Подобна идея била абсурдна, защото ще има антипазарен и антисоциален ефект. Пациентите щели да са най-ощетени, тъй като ще отпадне конкуренцията между производители и търговци, която сваля цените. За скъпоструващите медикаменти, заплащани 100% от касата, трябва да има минимално доплащане. Това ще дисциплинира потреблението им, смятат от асоциацията.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -