Реклама
Начало Здравна политика Експерти: HPV ваксината не причинява сърцебиене

Експерти: HPV ваксината не причинява сърцебиене

0
поставяне на ваксина странични ефекти
Реклама

Няма връзка между ваксината срещу папилома вирус (HPV) и оплакванията на някои момичета за силни болки на мястото на инжектиране или пък за прималяване и сърцебиене след поставяне на имунизацията. По искане на Дания Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) завърши подробен научен анализ на доказателствата от съобщенията за двата синдрома: регионален болков синдром (CRPS) и синдром на постурална ортостатична тахикардия (POTS) при млади жени, ваксинирани срещу папиломен вирус.

По адрес на HPV ваксината се пускат и други твърдения, най-вече когато пациенти се разболеят във времето слез имунизацията. Нито една европейска здравна институция или експерти обаче досега не са допуснали, че е налице причинно-следствена връзка между други твърдения, освен тези, по които е извършена проверката сега. В същото време се трупат все повече доказателства, че HPV вирусите причиняват не само рак на маточната шийка и на гениталиите, но имат значение за възникването на рака на простатата и вероятно дори за някои видове рак на белия дроб!

Двата препарата, регистрирани за употреба, се прилагат за защита от рак на шийката на матката и други ракови и предракови състояния, свързани с папиломен вирус. Изводът от това преразглеждане е, че данните не подкрепят наличие на причинно-следствена връзка между ваксините Cervarix, Gardasil (Silgard), Gardasil-9 и развитието на CRPS или POTS, съобщава и българската Изпълнителна агенция по лекарствата.

Реклама

Няма причина за промяна в употребата на ваксината, нито за изменения в настоящата продуктова информация, посочват експертите. CRPS е синдром на хронична болка в някой от крайниците, докато POTS е състояние, при което честотата на сърдечните удари се увеличава извънредно при сядане или ставане, придружено със замайване, прилошаване и слабост, както и главоболие и други болки, гадене и чувство на умора. В някои случаи качеството на живот може сериозно да бъде засегнато. И двата синдрома се наблюдават в общото население, включително при подрастващи, независимо от прилагането на ваксината.

PRAC проучи задълбочено публикуваните проучвания, данните от клинични изпитвания и съобщенията за подозирани странични ефекти от пациенти и медицински специалисти, както и информацията, предоставена от държавите-членки. Комитетът получи консултация от водещи експерти в областта и взе предвид подробната информация, получена от пациентски групи, показваща влиянието, което тези синдроми могат да имат върху пациентите и техните семейства. Симптомите на CRPS и POTS могат да се припокриват с други заболявания, което затруднява диагностицирането им както при общото население, така и при ваксинираните индивиди. Все пак направената оценка предполага, че в общото население всяка година около 150 момичета и млади жени (10-19 години) от всеки един милион могат да развият CRPS и всяка година поне 150 момичета и млади жени (10-19 години) от всеки един милион могат да развият POTS. Прегледът не откри доказателства, че честотата на тези синдроми при ваксинирани момичета е различна от очакваната при момичетата от тази възрастова група, дори като се има предвид възможността някои реакции да не са съобщени.

Някои симптоми на CRPS и POTS могат да се припокрият със симптомите на синдрома на хроничната умора CFS (известна също като миалгичен енцефаломиелит или МЕ). Много от съобщенията, разглеждани в този преглед имат белези на CFS и някои пациенти са били диагностицирани и като POTS, и като CFS. В тази връзка изключителна значимост има едно голямо публикувано проучване, резултатите от което не показват връзка между CFS и ваксината срещу папилома вирус.

Прегледът отчете, че повече от 80 милиона момичета и жени по света са ваксинирани с ваксина срещу папиломен вирус и в някои европейски страни са обхванати до 90% от възрастовите групи, за които е препоръчителна ваксинацията. Очаква се прилагането на тази ваксина да предотврати много случаи на цервикален рак (рак на шийката на матката, от който в Европа ежегодно умират десетки хиляди жени) и различни други ракови и други заболявания, причинени от човешки папиломен вирус.

Ползите от прилагането на противопапиломната ваксина надвишават рисковете. Ползите от тези ваксини, както и от всяко лекарство продължават да бъдат внимателно проследявани. Препоръката на PRAC ще бъде насочена към Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) за изготвяне на окончателно становище на Европейската агенция по лекарствата. Доказателствата, подкрепящи прегледа на PRAC ще бъдат публикувани в оценъчен доклад след изразяване на становището на СНМР.

 

Реклама

Exit mobile version