Джипита предлагат родителите сами да подписват бележки за болест на учениците

PRINT
деца ученици училище

Сдружението на общопрактикващите лекари (НСОПЛБ) отхвърли като незаконосъобразно искането на Министерство на образованието болничните на учениците да се извиняват с амбулаторен лист вместо с бележка, както беше досега. Амбулаторният лист е документ, в който се отразява моментното обективно здравословно състояние на пациента, както и в много случаи – придружаващите заболявания, изтъкват от НСОПЛБ. Той е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве. До него могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си. Достъп имат и оторизирани за това институции, но училищните власти не са сред тях.

Ето и още аргументи на джипитата: Всички свързани с дейностите в системата на здравеопазването правила, процедури и други се обсъждат, променят и въвеждат от и в съгласие между МЗ, НЗОК и съсловните организации. Нямаме официална информация, такава мярка да е обсъждана с МЗ и НЗОК, както и със съсловните организации.

В същото време в сдружението постъпват сигнали от лекари в страната за случи, в които са подложени на натиск както от самите родители, така и от учители, за неправомерно издаване на извинителни бележки.

Затова джипитата смятат, че исканата от МОН мярка е незаконосъобразна и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент.

За да се избегнат опитите за натиск от страна на родителите, сдружението предлага МОН да промени нормативната уредба. На родителите може да се даде възможност сами да подписват при необходимост извинителна бележка в срок по-голям от сега регламентираните 3 учебни дни.

Ина Димитрова

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Джипита предлагат родителите сами да подписват бележки за болест на учениците беше последно модифицирана от: октомври 4th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *