петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДо месец става ясно колко ще плаща касата за ваксина срещу рак

До месец става ясно колко ще плаща касата за ваксина срещу рак

До месец ще стане ясно какъв процент от ваксината за рак на маточната шийка ще поема касата, съобщи на семинар за журналисти д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор. Вече е готов проектът на националната програма за първична профилактика на заболяването, която ще действа до 2016 г. Тази година в бюджеута на НЗОК са предвидени 2 млн. лв. за ваксина на 12-годишните момичета.

По данни на фармацевтичните компании в аптеките у нас са продадени свободно общо 35 000 дози. За едно момиче са необходими 3 дози, прилагани през 6 месеца. Д-р Кунчев очаква предвидената сума за ваксини да покрие имунизациите поне на 10 000 ученички тази година при условие, че програмата стартира от септември, както е предвидено. Решението за процента, който НЗОК ще реимбурсира от цената на ваксината срещу човешки папилома вируси, ще бъде взето от комисията по лекарствата. Досега се говореше, че касата ще поеме поне 50%, но не е изключено те да са 75% или дори 100%. За разлика от другите ваксини, тази ще се получава от аптеката срещу рецепта от джипито.

Тя ще се смята за успешна, ако обхване с ваксини над 75% от момичетата на 12-годишна възраст и частично останалите групи – девойки и млади жени. Управлението на програмата ще бъде поверено на национален координационен съвет. България за съжаление е сред най-изостаналите държави от Европа и Балканския регион въпреки различни инициативи за повишаване на информираността на населението, изтъкна д-р Кунчев.

В 11 области на България заболеваемостта от рак на маточната шийка е повишена, каза консултантът на програмата доц. Милко Сираков от „Майчин дом“. За разлика от други източноевропейски страни, където смъртността пада, у нас през последните години се забелязва трайна тенденция за увеличаване както на заболеваемостта, така и на фаталния изход.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -