Дават 1 млн. долара за център, който да лекува муковисцидоза

PRINT

Световната организация по муковисцидоза е готова да предостави безвъзмездно $1 млн. за създаването на център, където пациенти с тази диагноза да се лекуват у нас. От чужбина ще дарят още апаратура, лекарства и консумативи за 1 г. Има обаче реална опасност да загубим тези пари, тъй като в замяна се изисква държавна гаранция, че центърът ще бъде поддържан.

Условията са две – да се осигуряват всички необходими лекарства за болните и МЗ да осигури част от бюджета на центъра, като в него бъдат назначени лекари, обучени от международната организация. Здравното министерство и НЗОК трябва да дадат гаранции, но досега държавата не е показала, че дава твърдата си подкрепа за тези болни. Стана ясно, че Александровска болница има готовност да приеме центъра на своя територия в случай, че дарението бъде осъществено.

С рядкото заболяване у нас са 204 души, като три четвърти от тях са деца. В чужбина обаче те живеят средно поне 50 г., а у нас – 12,5 г. заради лошите грижи. Все още има проблеми с някои от лекарствата на пациентите. Още преди година асоциация „Муковисцидоза“ пише писма до МЗ, че липсват специалисти и качествено лечение, но и досега отговор няма. През това време са починали 5-има от болните.

Муковисцидозата е болест, при която болния организъм образува гъст и жилав секрет (слуз), който се натрупва и задръства някои органи в тялото, основно дробовете и панкреаса. Когато слузта задръсти дробовете и дишането се затруднява. Жилавият секрет става хранителна среда за бактериите и вирусите в дихателните пътища, предизвиквайки възпаление и инфекции, които увреждат дробовете. Тези чести инфекции се превръщат в хронична пневмония. Пациентите приемат специални ензими, за да усвояват храната и да набавят необходимите вещества за растеж и нормално функциониране.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Дават 1 млн. долара за център, който да лекува муковисцидоза беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *