вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДават 1 млн. долара за център, който да лекува муковисцидоза

Дават 1 млн. долара за център, който да лекува муковисцидоза

Световната организация по муковисцидоза е готова да предостави безвъзмездно $1 млн. за създаването на център, където пациенти с тази диагноза да се лекуват у нас. От чужбина ще дарят още апаратура, лекарства и консумативи за 1 г. Има обаче реална опасност да загубим тези пари, тъй като в замяна се изисква държавна гаранция, че центърът ще бъде поддържан.

Условията са две – да се осигуряват всички необходими лекарства за болните и МЗ да осигури част от бюджета на центъра, като в него бъдат назначени лекари, обучени от международната организация. Здравното министерство и НЗОК трябва да дадат гаранции, но досега държавата не е показала, че дава твърдата си подкрепа за тези болни. Стана ясно, че Александровска болница има готовност да приеме центъра на своя територия в случай, че дарението бъде осъществено.

С рядкото заболяване у нас са 204 души, като три четвърти от тях са деца. В чужбина обаче те живеят средно поне 50 г., а у нас – 12,5 г. заради лошите грижи. Все още има проблеми с някои от лекарствата на пациентите. Още преди година асоциация „Муковисцидоза“ пише писма до МЗ, че липсват специалисти и качествено лечение, но и досега отговор няма. През това време са починали 5-има от болните.

Муковисцидозата е болест, при която болния организъм образува гъст и жилав секрет (слуз), който се натрупва и задръства някои органи в тялото, основно дробовете и панкреаса. Когато слузта задръсти дробовете и дишането се затруднява. Жилавият секрет става хранителна среда за бактериите и вирусите в дихателните пътища, предизвиквайки възпаление и инфекции, които увреждат дробовете. Тези чести инфекции се превръщат в хронична пневмония. Пациентите приемат специални ензими, за да усвояват храната и да набавят необходимите вещества за растеж и нормално функциониране.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -