сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДържавата ще плаща за ваксина срещу HPV вируси

Държавата ще плаща за ваксина срещу HPV вируси

75% от 12-годишните момичета да бъдат ваксинирани срещу рак на маточната шийка, предвижда Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България, приета днес от Министерски съвет. Тя обхваща периода от 2012 г. до 2016 г. Парите за изпълнението на програмата ще бъдат осигурявани от бюджета на Министерство на здравеопазването за съответната бюджетна година.

Финансирането на разходите за ваксини ще става чрез трансфер на средства от МЗ към здравната каса, която ще плаща за рецептите. Стратегическата цел е да се понижи заболяемостта от рак на маточната шийка, при която България води в Европа. Основната дейност е осигуряване на имунизационна защита на 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. При тази възраст се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.

Имунизациите с цел първична профилактика ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ специалисти. В бюджета на касата бяха гласувани 2 млн. лв. за ваксини срещу HPV вируси през 2012 г.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -