Болниците в преразход, дават им още 16 млн. лв.

PRINT

Болниците ще получат още 16 млн. лева за петте месеца на 2012 г. Решението е на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи директорът д-р Пламен Цековна среща с мениджъри на лечебни заведения в Пловдив. Допълнителните средства ще  бъдат разпределени пропорционално спрямо първоначално заложените средства. Те са само за работа по клинични пътеки.

Причината за отпускането на още средства е преразходът от 9 млн. лв., който болничните заведения отчитат за първото тримесечие на 2012 г. По предварителни данни тенденцията за преразход се запазва и през второто тримесечие. Очаква се с допълнителното финансиране болниците да покрият голяма част от надлимитната си дейност.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати на болниците и за дейности, свързани с хемодиализа и онкология, съобщават още от касата. Всички разпределени сега средства са от заделен вътрешен резерв, предназначен за болнична помощ, а не от оперативния резерв на НЗОК.

На срещата в Пловдив отново е обсъдено,  че действащата в момента методика за разпределение на средствата на лечебните заведения не е достатъчно обективна и трябва да бъде променена. Според д-р Цеков в средата на годината не може да се направят големи промени в нея, защото средствата вече са разпределени по сегашните правила. Към момента НЗОК анализира изпълнението на бюджетите на лечебните заведение на всяко тримесечие, а корекции в направеното разпределение са възможни, след като бъдат отчетени и анализирани данните от първото полугодие на годината.

Д-р Цеков сподели идеята си от следващата година НЗОК да не определя бюджети за всяко лечебно заведение, а общ бюджет за отделните области. Причината за предложената промяна е бюджетът на институцията да се изразходва максимално ефективно в условията на реална конкуренция между лечебните заведения.

На срещата стана ясно, че НЗОК предвижда да бъде въведена система, чрез която до третия час от приема на пациент в определено лечебно заведение във финансовата институция ще постъпват данни за него. Така чрез информационната система на НЗОК ще може да се проследява потокът от пациенти по области.

Свързана тема:

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Болниците в преразход, дават им още 16 млн. лв. беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *