вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБолниците нямат право да карат пациенти да плащат за COVID-19 тест преди...

Болниците нямат право да карат пациенти да плащат за COVID-19 тест преди прием

Лечебните заведения нямат право да принуждават пациентите да заплащат PCR тест за COVID-19 като изрично условие за прием в болница. Това уточниха в специално съобщение до медиите от Министерство на здравеопазването. Изявлението е свързано с множество запитвания от медиите за въведени подобни изисквания от страна на лечебни заведения. В самото министерство обаче няма постъпили сигнали от пациенти, че отрицателният тест за коронавирус е условие за прием. Ето какво поясниха още от МЗ.

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ.

Израел с голям пробив: Създава първото лекарство срещу COVID-19

Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.

Припомняме, че с влезлите в сила от 24.04.2020 г. изменения в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19“.

Защо само някои получават имунитет срещу COVID-19?

Обръщаме внимание, че към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -