четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБолницата във Видин се сдоби с нов компютърен томограф

Болницата във Видин се сдоби с нов компютърен томограф

„В МБАЛ „Св. Петка“ във Видин се сдоби с нов 16-срезов спирален компютърен томограф. Той е закупен с целево отпуснатите от МЗ средства в размер на 1 007 853 лв. От тях 843 433 лв. са изразходвани за покупка на томографа и обособяване на специално помещение за него. С останалите средства са закупен един мобилен рентгенов апарат, два апарата за хемодиализа и е изградена нова система за водоочистване с обратна осмоза в отделение „Нефрология и диализно лечение“.

На официалното откриване присъстваха премирът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Атанасова посочи, че през последните години болницата е усвоила над 3 милиона лева за оборудване и реализиране на енергоспестяващи мерки. Реализиран е проект за енергийна ефективност, в резултат на който е санирана цялата сграда на болницата и са намалени с близо 50 на сто разходите за енергопотребление.

Министър Атанасова съобщи, че в инвестиционната програма на лечебното заведение за 2013 г. е предвидено със субсидия от МЗ в общ размер 280 000 лв. да бъде пребазирано отделението по кожни болестии да бъдат закупени един мобилен рентгенов апарат и ендоскопска апаратура.

Освен това по проект „Безопасен труд“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на стойност 119 320 лв. МБАЛ „Света Петка“ – Видин кандидатства за закупуване на общоболнична пожароизвестителна система, за осигуряване на специфични лични предпазни средства и работно облекло. Предвидено е и внедряване на сертифициране на стандарти за безопасни условия на труд. „Уверена съм, че новите придобивки ще променят както условията за работа на медицинския персонал, така и ще дадат възможност пациентите да бъдат лекувани по най-добър начин, което е и нашата основна цел“, каза здравният министър.

СНИМКА: МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -