Болницата във Видин се сдоби с нов компютърен томограф

PRINT

„В МБАЛ „Св. Петка“ във Видин се сдоби с нов 16-срезов спирален компютърен томограф. Той е закупен с целево отпуснатите от МЗ средства в размер на 1 007 853 лв. От тях 843 433 лв. са изразходвани за покупка на томографа и обособяване на специално помещение за него. С останалите средства са закупен един мобилен рентгенов апарат, два апарата за хемодиализа и е изградена нова система за водоочистване с обратна осмоза в отделение „Нефрология и диализно лечение“.

На официалното откриване присъстваха премирът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Атанасова посочи, че през последните години болницата е усвоила над 3 милиона лева за оборудване и реализиране на енергоспестяващи мерки. Реализиран е проект за енергийна ефективност, в резултат на който е санирана цялата сграда на болницата и са намалени с близо 50 на сто разходите за енергопотребление.

Министър Атанасова съобщи, че в инвестиционната програма на лечебното заведение за 2013 г. е предвидено със субсидия от МЗ в общ размер 280 000 лв. да бъде пребазирано отделението по кожни болестии да бъдат закупени един мобилен рентгенов апарат и ендоскопска апаратура.

Освен това по проект „Безопасен труд“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на стойност 119 320 лв. МБАЛ „Света Петка“ – Видин кандидатства за закупуване на общоболнична пожароизвестителна система, за осигуряване на специфични лични предпазни средства и работно облекло. Предвидено е и внедряване на сертифициране на стандарти за безопасни условия на труд. „Уверена съм, че новите придобивки ще променят както условията за работа на медицинския персонал, така и ще дадат възможност пациентите да бъдат лекувани по най-добър начин, което е и нашата основна цел“, каза здравният министър.

СНИМКА: МЗ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Болницата във Видин се сдоби с нов компютърен томограф беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *