петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБезплатни лекарства за лечение на COVID-19 у дома

Безплатни лекарства за лечение на COVID-19 у дома

Безплатни лекарства за COVID-19, дори ако се лекуваме у дома, обещават от здравното министерство. Очаква се предложението на МЗ да залегне в нова процедура в рамките на една седмица. Съобщението е направено пред журналисти от заместник-министъра на здравеопазването в служебния кабинет Димитър Петров след среща с представители на пет болнични асоциации, които включват както държавни, общински, така и частни лечебни заведения. Целта е да се намали натоварването в болничната помощ.

Личните лекари ще назначават повече изследвания

Безплатните лекарства ще се изписват по общия ред. Те ще се заплащат от бюджета на НЗОК, в който се очаква да постъпят близо 120 млн. лв. приходи. В процедурата ще бъдат посочени също и изследванията, които ще се правят, ако има нужда. При настъпване на усложнения остава възможността пациентът да бъде приеман в болница.

Д-р Маринова: Ваксините пазят от тежко заболяване при коронавируса

Амбулаторният пакет за диагностика и лечение на пациенти с коронавирусна инфекция бе тема на среща между заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов с общопрактикуващи лекари от София и страната.

Промените трябва да облекчат работата на личните лекари и да мотивират болните да се лекуват в къщи, ако състоянието им позволява.

Пазят ли ваксините срещу коронавирус и от новия вариант „Делта“?

Болниците с повече права да решават сами за леглата

Друга важна промяна е свързана с искането на болниците да имат оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата –  всеки директор на болница да може да преобразува при необходимост места от други отделения в ковид легла.

Стартира процедура за допълнителна поръчка на ремдесивир, както и за стратегически медикаменти – нискомолекулярни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотици, съобщава зам.-министърът д-р Димитър Петров. Основните запаси от тези лекарства ще бъдат съхранявани в шест лечебни заведения, а те ще ги разпределят в останалите по думите му. Запасите са разчетени да стигнат за шест месеца.

Евтин домашен разтвор предпазва от коронавирус

В момента имало около 7 хиляди опаковки ремдесивир, но това количество няма да стигне за дълго. В рамките на исканата актуализация на бюджета на НЗОК са предвидени допълнителните средства за ремдесивир и моноклоналните антитела, които се очакват през октомври.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -