Безплатни лекарства за лечение на COVID-19 у дома

PRINT
хапчета лекарства

Безплатни лекарства за COVID-19, дори ако се лекуваме у дома, обещават от здравното министерство. Очаква се предложението на МЗ да залегне в нова процедура в рамките на една седмица. Съобщението е направено пред журналисти от заместник-министъра на здравеопазването в служебния кабинет Димитър Петров след среща с представители на пет болнични асоциации, които включват както държавни, общински, така и частни лечебни заведения. Целта е да се намали натоварването в болничната помощ.

Личните лекари ще назначават повече изследвания

Безплатните лекарства ще се изписват по общия ред. Те ще се заплащат от бюджета на НЗОК, в който се очаква да постъпят близо 120 млн. лв. приходи. В процедурата ще бъдат посочени също и изследванията, които ще се правят, ако има нужда. При настъпване на усложнения остава възможността пациентът да бъде приеман в болница.

Д-р Маринова: Ваксините пазят от тежко заболяване при коронавируса

Амбулаторният пакет за диагностика и лечение на пациенти с коронавирусна инфекция бе тема на среща между заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов с общопрактикуващи лекари от София и страната.

Промените трябва да облекчат работата на личните лекари и да мотивират болните да се лекуват в къщи, ако състоянието им позволява.

Пазят ли ваксините срещу коронавирус и от новия вариант „Делта“?

Болниците с повече права да решават сами за леглата

Друга важна промяна е свързана с искането на болниците да имат оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата –  всеки директор на болница да може да преобразува при необходимост места от други отделения в ковид легла.

Стартира процедура за допълнителна поръчка на ремдесивир, както и за стратегически медикаменти – нискомолекулярни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотици, съобщава зам.-министърът д-р Димитър Петров. Основните запаси от тези лекарства ще бъдат съхранявани в шест лечебни заведения, а те ще ги разпределят в останалите по думите му. Запасите са разчетени да стигнат за шест месеца.

Евтин домашен разтвор предпазва от коронавирус

В момента имало около 7 хиляди опаковки ремдесивир, но това количество няма да стигне за дълго. В рамките на исканата актуализация на бюджета на НЗОК са предвидени допълнителните средства за ремдесивир и моноклоналните антитела, които се очакват през октомври.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Безплатни лекарства за лечение на COVID-19 у дома беше последно модифицирана от: август 17th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *