Безплатната ваксина срещу рак тръгва от 1 октомври

PRINT
ваксина грип

Безплатната ваксина срещу рак на маточната шийка ще може да се получи при джипито от 1 октомври, съобщиха на пресконференция от пациентските организации. това стана възможно, след като миналата седмица Министерски съвет прие Националната програма за профилактика на болестта. Първоначалният вариант бе ваксината да се получава от аптеката срещу рецепта, но след това било възприето.

Причината е, че препаратът трябва да се съхранява при определена температура и условия, затова е по-добре да бъде при лекаря, поясни Пенка Георгиева от асоциацията за закрила на пациентите. По думите ѝ реалната полза от кампанията ще се усети след 10-20 г., когато имунизираното поколение порасне и заболеваемостта падне. Георгиева цитира американски проучвания, където ваксината се прилага от 10 г. Данните сочели, че няма нито една инфектирана жена сред имунизираните.

Ваксината е по желание. Това означава, че не е сред задължителните, а сред препоръчителните. Само онези родители, които желаят, имат право да ваксинират безплатно момичето си, ако то е на 12 г. Тогава те трябва само да съобщят на джипито. Личните лекари събират заявките и поръчват препарата от местните здравни инспекции. Инжекцията се поставя след това в кабинета им.

Препаратът няма противопоказания, но като всяка ваксина трябва да се слага само на напълно здрави деца, поясни д-р Клара Балджиева, педиатър. Задължително преди това лекарят прави преглед на момичето, то трябва да е клинично здраво. Ако детето например се оплаква от нервност и постоянна жажда, може да се пусне изследване за кръвна захар, тъй като подобни симптоми са характерни за латентен диабет, поясни д-р Балджиева.

Ваксината се прилага в света от десетина години, но досега у нас желаещите да я използват трябваше сами да заплащат трите дози. В същото време България е водеща в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка, съобщи доц. Здравка Валерианова, директор на Националната болница по онкология. У нас са засегнати 32 жени на 100 000, а в ЕС данните са 2 до 7 жени на 100 000. Друг проблем е, че много случаи се откриват твърде късно, което влошава прогнозата. Черна статистика като у нас била характерна за бедните страни с ниски доходи, допълни доц. Валерианова, която наскоро участвала на световен форум по темата. У нас е изчислено, че срещу разходите за ваксината стоят спестени от бюджета за здравеопазване по 62 000 лева на жена.

Доволни сме, че здравето на българката вече се пази подобно на това на американката и европейката, обобщиха представителите на пациентскитее организации.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатната ваксина срещу рак тръгва от 1 октомври беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *