петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБългария домакин на Световен конгрес по анестезия през 2014 г.

България домакин на Световен конгрес по анестезия през 2014 г.

България ще бъде домакин на редовния конгрес на Световната асоциация по интравенозна анестезия през м. май 2014 г. Това стана ясно на проведената среща на министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров с гостуващия у нас проф. Куирино Пиацеволи – един от водещите световни специалисти в областта на анестезиологията и президент на Изпълнителното Бюро на организацията. В нея членуват изтъкнати анестезиолози от близо 100 държави.

Проф. Николай Петров подчерта, че България приема домакинството на форума като важно признание за нивото на българската школа по анестезиология и изрази увереност, че планираните прояви в рамките на конгреса ще подпомогнат приобщаването на нови държави към постиженията на водещите световни школи в областта на анестезиологията. От своя страна проф. Пиацеволи изтъкна, че наша страна е доказан организатор на авторитетни международни форуми и предстоящата проява ще даде възможност достиженията на международната общност по анестезия да бъдат споделени с нови участници. Според него България има важна роля като център, който в тази насока може да обедини държавите от региона на Балканите, Руската Федерация и Прибалтийските републики.

Здравният министър проф.д-р Николай Петров подчерта, че новите методи и практики в областта на анестезията, които ще бъдат представени в рамките на семинарите и симпозиумите на конгреса през 2014 г., ще допринесат за изработването на програма на национално ниво в образователен и организационен план с цел на приложение на световните достижения в тази важна област на медицина. „Нашата страна разполага с утвърдени медицински специалисти-анестезиолози, които с научните си доклади и участието си в дискусиите по време на форума в София, ще подпомогнат утвърждаването на новите подходи, разширяващи възможностите на съвременната медицина – заяви проф. Петров.

СНИМКА: МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -