сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаАнестезиолог стана шеф на агенцията по трансплантации

Анестезиолог стана шеф на агенцията по трансплантации

Анестезиологът д-р Мариана Симеонова е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Досегашният заемащ поста д-р Силви Кирилов бе освободен. Здравният министър Десислава Атанасова обясни смяната с незадоволителните резултати от работата на агенцията. През миналата година са направени едва 4 трансплантации, а тази година в рамките на една донорска ситуация трансплантациите са три.

Тези резултати не отговаряли на обществените очаквания и на представите на министерството за успешна работа на агенцията. Д-р Симеонова работи повече от 20 г. във ВМА, като се грижи за пациенти в особено тежко състояние. Един от тях бе Елена Димитрова, която на практика живее без черва заради рядко заболяване – фамилна полипоза. Младата жена е от години на венозно (парентерално) хранене и оцелява благодарение на всеотдайните грижи на д-р Симеонова. Свикнала е да я търсят по всяко време на денонощието заради пациенти и признава, че натоварването на лекарите се е увеличило неимоверно през последните години, особено в тежки сектори като онкология, хирургия и реанимация.

Новият шеф на агенцията има специализации в редица водещи лечебни заведения в чужбина, познава проблемите на трансплантациите в България и екипите, ангажирани с тази дейност. Преминала е обучения във водещи клиники в Израел, Холандия, Русия. Работила е и в болница в Кувейт. При първата си поява пред медии в новата си длъжност д-р Мариана Симеонова подчерта, че една от първите й задачи ще бъде да анализира ситуацията, проблемите и да предложи конкретни мерки за подобряване на работата болниците, където се откриват потенциални донори и се извършват присажданията. Според нея повечето пропуски са в координацията и организацията на работата между донорските бази и агенцията. Тя ще хвърли усилия и за обучението на лекарите координатори, като ще им даде възможност да специализират и да се запознаят с най-добрите европейски практики в областта на трансплантациите.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -