Аналог на ривотрил вече наличен в аптеките, съобщава МЗ

PRINT
хапче лекарства

Заместителят на популярното лекарство за епилепсия ривотрил най-после е на пазара. Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg tabl. вече е в аптечната мрежа, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От Нова година ривотрил не се предлага вече на българския пазар. За изтеглянето му производителят – фармацевтичната компания „Рош“, съощи по надлежния ред 18 месеца по-рано. Причината е ценовата политика у нас. Системата в България изисква цените на определени лекарства непрекъснато да се сравняват с най-ниските на същата молекула в други страни.

Там обаче цените падат, но и се покачват. Докато у нас вървят само надолу. Прилагането на този механизъм доведе до рязко падане на цената на ривотрил – от около 6 лв. тя стана 3 лв. Накрая лекарството бе изтеглено от пазара, тъй като дистрибуцията му става икономически неизгодна.

През февруари от Агенцията по лекарствата съобщиха, че у нас вече е регистрирано лекарство, аналог на ривотрил с активно вещество клоназепам (clonazepam). Притежател на разрешението за употреба е Рекс Фармасютикълс ЕООД. Тъй като обаче по това време то не беше налично в аптеките, хората, които разчитаха на лечението с ривотрил, се чудеха какво става. Някои от тях намираха изход, като си поръчваха доставка на медикамента от чужбина.

Министерство на здравеопазването има уверението на дистрибуторите, че лекарственият продукт Clonarex вече се разпространява в аптечната мрежа и може да бъде закупен от пациентите със специална рецептурна бланка със зелен цвят. Clonarex e генеричен лекарствен продукт, референтен на Rivotril“, се казва в официалното съобщение на МЗ.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Аналог на ривотрил вече наличен в аптеките, съобщава МЗ беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *