петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаАналог на ривотрил вече наличен в аптеките, съобщава МЗ

Аналог на ривотрил вече наличен в аптеките, съобщава МЗ

Заместителят на популярното лекарство за епилепсия ривотрил най-после е на пазара. Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg tabl. вече е в аптечната мрежа, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От Нова година ривотрил не се предлага вече на българския пазар. За изтеглянето му производителят – фармацевтичната компания „Рош“, съощи по надлежния ред 18 месеца по-рано. Причината е ценовата политика у нас. Системата в България изисква цените на определени лекарства непрекъснато да се сравняват с най-ниските на същата молекула в други страни.

Там обаче цените падат, но и се покачват. Докато у нас вървят само надолу. Прилагането на този механизъм доведе до рязко падане на цената на ривотрил – от около 6 лв. тя стана 3 лв. Накрая лекарството бе изтеглено от пазара, тъй като дистрибуцията му става икономически неизгодна.

През февруари от Агенцията по лекарствата съобщиха, че у нас вече е регистрирано лекарство, аналог на ривотрил с активно вещество клоназепам (clonazepam). Притежател на разрешението за употреба е Рекс Фармасютикълс ЕООД. Тъй като обаче по това време то не беше налично в аптеките, хората, които разчитаха на лечението с ривотрил, се чудеха какво става. Някои от тях намираха изход, като си поръчваха доставка на медикамента от чужбина.

Министерство на здравеопазването има уверението на дистрибуторите, че лекарственият продукт Clonarex вече се разпространява в аптечната мрежа и може да бъде закупен от пациентите със специална рецептурна бланка със зелен цвят. Clonarex e генеричен лекарствен продукт, референтен на Rivotril“, се казва в официалното съобщение на МЗ.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -