78% от българите са против раждането вкъщи

PRINT

Две трети от българите подкрепят промени в Наказателния кодекс, които инкриминират посегателството върху лекари, става ясно от проучване на агенция „Ноема“. Такива промени бяха приети на първо четене в Народното събрание в края на декември 2012 г. 53% напълно го подкрепят, а 21% по-скоро подкрепят.

Отрицателно мнение по въпроса за изразили едва 5%. Подкрепата е най-висока сред хората с високи доходи и сред жителите на столицата също – над 60%.

Втората тема в проучването е за раждането в домашни условия с лекарско участие. Над четири пети от българите (76%) са чували или са запознати с обсъжданията на този въпрос. Като най-висок дял на запознатите наблюдаваме сред жените и хората на възраст между 30 и 50 г. (над 80%). Мнение по този въпрос са изразили 83% от хората – 72% от допитаните се обявяват твърдо против разрешаването на раждания в домашни условия.

8% подкрепят идеята за раждане у дома, но само ако родилката сама заплати за присъствието на медицинското лице. Едва 3% от хората смятат, че разходите за раждането в домашни условия трябва да се поемат от НЗОК. Най-висок е делът на противниците на раждането извън болница сред жените – 78% от тях отхвърлят тази възможност. 76% от жителите на областните градове също не приемат раждането да става в домашни условия.

В изследването задаваме и въпроси, свързани с мерките, предприети от министър Десислава Атанасова, за подобряване на здравеопазването. Затягането на финансовата дисциплина в лечебните заведения и инвестициите в човешкия ресурс – увеличаване на заплатите на лекарите и подобряване на тяхната квалификация получават еднаква подкрепа – 64% от анкетираните, против са 13 на сто. Модернизиране на здравеопазването чрез започналите проекти с европейско финансиране на болниците среща одобрението на 62% от хората, против са се обявили 11% от тях, а 27% нямат мнение по въпроса. 66 % е подкрепата за мерките за намаляване цените на лекарствата чрез промени в законодателството и намаляване на търговските надценки. Против тези мерки са се обявили 14% от анкетираните, а 20% не са изразили мнение.

Представените данни са от национално представително проучване на лица на възраст 18 и повече години, проведено в периода 30 ноември – 10 декември 2012 г. Методът е пряко лично интервю в дома на респондентите, извадката е 1779 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено по поръчка на Министерство на здравеопазването.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
78% от българите са против раждането вкъщи беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *