53 сигнала за корупция в болниците подали граждани за два дни

PRINT

53 от общо 114 оплаквания, приети на горещата линия на Министерството на здравеопазването, са за нерегламентирани плащания, съобщиха от ведомството. Те са подадени само за два дни – 1 и 2 октомври, след като министър Десислава Атанасова публично повдигна въпроса за този проблем. Хората се жалват, че са ги принуждавали да правят дарение за очна операция, да дават пари за сърдечна операция на дете, както и за медицински услуги, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.

Министерството на здравеопазването призовава всички български граждани да подават писмени сигнали и жалби за нередности в системата на „Горещата линия“ на ведомството.

От създаването на „Горещата линия“ всеки ден десетки българи търсят съдействие и помощ, посочват още от МЗ. Всяка една жалба се завежда в деловодството на МЗ и се разпределя за проверка към компетентните структури на министерството. По всички писмено депозирани сигнали и жалби се извършват проверки от съответните специализирани структури на Министерството – дирекции, регионални здравни инспекции, Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по лекарствата. След приключването на всяка проверка на всеки гражданин се предоставя конкретен отговор.

Експертите, работещи на „Горещата линия“, напомнят, че за да се провери всеки отделен случай, е необходимо да се предоставя конкретна информация, която да позволи да се извърши проучване на място.

Специализираното звено „Гореща линия“ на Министерството на здравеопазването за въпроси, жалби и сигнали на граждани – онлайн консултации е създадено през декември 2010 г. За времето на неговото действие до края на месец септември 2012 г. на „горещите телефони“ (9301152, 9301253 и 9301259) и „горещия имейл“ (goreshtalinia@mh.government.bg) на звеното са получени над 15 000 запитвания, сигнали и молби за съдействие, повече от 2500 имейла, от които над 250 жалби. За същия период са получени 212 жалби и сигнали за принуждаване към избор на екип, за предоставяне на дарения, на заплащане за спешна помощ, за нерегламентирано плащане на медицински услуги.

Някои от най-често срещаните въпроси, сигнали и жалби са свързани с липса на лекарствени продукти за онкологично болни и грубо отношение към тях, повишени цени на различни видове лекарствени продукти и затруднен достъп до специализирана медицинска помощ поради ограничения брой направления. Хората се оплакват много и от ТЕЛК. Сигнализират за корупция при явяване пред лекарската комисия и затруднена процедура. Липсата на направления налагала заплащане на прегледи. Решенията на ТЕЛК пък се издавали с голямо закъснение, определял се много по-нисък процент.

Има и много недоволни от непрофесионално отношение на лекарите и медицинския персонал към пациентите. Докторите не предоставяли информация на пациента относно хода на лечението, предстоящите манипулации, избора на лекарствени продукти и възможните рискове. Освен това принуждавали пациентите да купуват консумативи на строго определени фирми, без възможност за избор.

На горещата линия се поставят и въпроси, които всъщност са от компетенцията на други институции – НАП, НЗОК, НОИ и лечебни заведения. Те касаят най-често издаването на европейска здравна карта и правата на здравноосигурените лица в ЕС, здравните осигуровки, издаването на болничен лист за временна неработоспособност, профилактичните прегледи, потребителската такса на инвалиди, бременни и пенсионери, а също и лечението в балнео-саниториуми.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
53 сигнала за корупция в болниците подали граждани за два дни беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *