4 области обявиха грипна епидемия, броят на болните расте

PRINT
грип настинка кашлица

В 4 области на страната вече официално обявиха грипна епидемия. Това са Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. В Стара Загора учебните занятия спират за периода 16.01.2019 г. – 18.01.2019 г. включително. Същите дати важат и за Шумен. В Бургас децата няма да учат от 15.01.2019 г. до 18.01.2019 г. включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

В областите с грипна епидемия средно заболяемостта достига до 230-270 болни на 10 хил. души. В някои боледуват дори 350-450 души на 10 000. Расте бройката на хората с остри респираторни инфекции областите Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик. Голяма е вероятността до дни там също да бъде обявена епидемия.

Доц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

Като цяло страната е в предепидемична обстановка. От МЗ препоръчват болниците да спрат свижданията, а където е възможно, да бъдат открити и грипни кабинети. Спират се женските и детските консултации, както и плановите профилактични имунизации, реимунизации и операции.

Грипът не бива да се подценява, заяви Ангел Кунчев, държавен главен инспектор към МЗ. Много хора продължават да ходят на работа въпреки симптомите и така допринасят за разпростравянето на заразата. Не бива да се забравя, че човек е заразен часове преди да се проявят симптомите.

Как се лекува грип

Не са редки случаите, когато родителите водят болни деца в градинаите и яслите, поясни д-р Кунчев. Предаването на грипа става много бързо, а това работи в полза на епидемията. В първите дни се препоръчва основно почивка на легло, много течности, витамини и медикаменти за овладяване на температурата и възпалението.

Антибиотик не се назначава в първите дни, а само при подозрение за усложнение каот бронхит, пневмония или отит. Един здрав по принцип млад организъм може да се справи с грипа до седмица, посочи експертът. Ако обаче симптомите продължат по-дълго, консултацията с лекар е наложителна. Не бива да се забравя, че грипът може да доведе и до смъртни случаи, основно при хора с хронични заболявания или компрометирана имунна система.

Редактор Ина Димитрова

 

[Общо: 6    Средно: 2.8/5]
4 области обявиха грипна епидемия, броят на болните расте беше последно модифицирана от: януари 15th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *