2/3 от лекарите искат безплатни противогрипни ваксини

PRINT
ваксина грип

12% от лекарите не препоръчват ваксина против грип на възрастните хора, 84% са „за“ нея. Над 66% от лекарите насърчават противогрипната имунизация за всички малки деца, а останалите я препоръчват само за тези, които посещават детските градини. Над 2/3 от лекарите смятат, че е необходима национална програма за профилактиката и осигуряване на безплатни ваксини за уязвимите групи.

Това са част от резултатите от анкета на Националната пациентска организация за установяване на нагласите за противогрипните ваксини. Запитването е проведено през октомври-декември 2013 г. сред 131 общопрактикуващи лекари. Към момента грипната епидемия в страната върви към спад, но това не означава, че все още няма грип в някои области, коментира проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да държим вирусите далеч през зимата
Противогрипната ваксина пази и сърцето
Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?
В САЩ произвеждат ваксини с поточна линия от хлебарки
Как да се пазим от вирусите през зимата

В страната има 162 хил. дози противогрипна ваксина, но едва 2,2% от населението са се ваксинирали против грип. По думите на проф. Кожухарова има години с втора грипна вълна, която се причинява от друг вирус, но в момента няма такива данни.

„Докато през м.г. се разпространяваше грипен щам В, който трудно се поддава на домашно и традиционно лечение, през т.г. е грип А, който се лекува с традиционните методи и при вземане на своевременни мерки“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

[Общо: 1    Средно: 5/5]
2/3 от лекарите искат безплатни противогрипни ваксини беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *