петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика14 души умират в Девин в линейка на път за болница

14 души умират в Девин в линейка на път за болница

14 души са починали в линейката на път за болницата в Смолян след затварянето на общинската болница в Девин само за 1 г. и 4 месеца, съобщиха общински съветници. Сред жертвите е и 26-годишно момиче. Не е нормално в ХХI век хората да умират по пътищата и да раждат по къщите, заяви Младен Исаев, председател на Комисията по здравеопазване в община Девин.

Болницата обслужваше 30 000 души в труднодостъпния район, включително и жителите на Доспат и Борино. Въпреки многобройните срещи и разговори в министерства и други институции, стана ясно, че само ни залъгват с думи за помощ, но реално нищо не се прави, добави той. Министър Симеон дянков например обещал да покрие дълга на болницата от 2 млн. лв. срещу ползване на сградата. Това обаче не се случило. Вариантът, предложен от здравното министерство, бе в Девин да се разкрие филиал на областната болница в Смолян. Взехме необходимото решение за това още на 10 декември, но до момента нищо не е направено, заявиха общинарите. По настояване на МЗ и на касата в Девин дори изготвили бизнес план, но той бил отхвърлен по неизвестни причини.

В момента се води целенасочена политика за ликвидиране на общинските болници, заяви д-р Атанас Атанасов, зам.-председател на националното им сдружение. Проблемът не е локален, а системен, коментира д-р Атанас Атанасов, заместник-председател на Сдружението на общинските болници у нас. В периода 2010 – 2012 г. у нас са преустановили дейността си 9 лечебни заведения за болнична помощ. Други общински болници са превърнати в медицински центрове, които или работят неефективно, или също са преустановили дейността си, посочи д-р Атанасов. В редица все още функциониращи общински болници се редуцират структури, поради цялостната среда и политиката, която се води спрямо тях. Закриването на тези болници се извършва без каквато и да е алтернатива за достъпа на хората от тези региони, каза още д-р Атанасов. Като лечебна структура в тези региони остава единствено спешната помощ. Филиалите на спешните центрове обаче разполагат, съгласно медицинския стандарт, с един медицински екип на 35 000 души население. В този екип много често отсъства лекар – има само фелдшер и шофьор. Дори и да има лекар, той не може да е специалист по всичко, отбеляза той.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -