14 души умират в Девин в линейка на път за болница

PRINT
линейка бърза помощ

14 души са починали в линейката на път за болницата в Смолян след затварянето на общинската болница в Девин само за 1 г. и 4 месеца, съобщиха общински съветници. Сред жертвите е и 26-годишно момиче. Не е нормално в ХХI век хората да умират по пътищата и да раждат по къщите, заяви Младен Исаев, председател на Комисията по здравеопазване в община Девин.

Болницата обслужваше 30 000 души в труднодостъпния район, включително и жителите на Доспат и Борино. Въпреки многобройните срещи и разговори в министерства и други институции, стана ясно, че само ни залъгват с думи за помощ, но реално нищо не се прави, добави той. Министър Симеон дянков например обещал да покрие дълга на болницата от 2 млн. лв. срещу ползване на сградата. Това обаче не се случило. Вариантът, предложен от здравното министерство, бе в Девин да се разкрие филиал на областната болница в Смолян. Взехме необходимото решение за това още на 10 декември, но до момента нищо не е направено, заявиха общинарите. По настояване на МЗ и на касата в Девин дори изготвили бизнес план, но той бил отхвърлен по неизвестни причини.

В момента се води целенасочена политика за ликвидиране на общинските болници, заяви д-р Атанас Атанасов, зам.-председател на националното им сдружение. Проблемът не е локален, а системен, коментира д-р Атанас Атанасов, заместник-председател на Сдружението на общинските болници у нас. В периода 2010 – 2012 г. у нас са преустановили дейността си 9 лечебни заведения за болнична помощ. Други общински болници са превърнати в медицински центрове, които или работят неефективно, или също са преустановили дейността си, посочи д-р Атанасов. В редица все още функциониращи общински болници се редуцират структури, поради цялостната среда и политиката, която се води спрямо тях. Закриването на тези болници се извършва без каквато и да е алтернатива за достъпа на хората от тези региони, каза още д-р Атанасов. Като лечебна структура в тези региони остава единствено спешната помощ. Филиалите на спешните центрове обаче разполагат, съгласно медицинския стандарт, с един медицински екип на 35 000 души население. В този екип много често отсъства лекар – има само фелдшер и шофьор. Дори и да има лекар, той не може да е специалист по всичко, отбеляза той.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
14 души умират в Девин в линейка на път за болница беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *