петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроф. Николай Петров от ВМА стана "Лекар на годината"

Проф. Николай Петров от ВМА стана „Лекар на годината“

Проф. Николай Петров (на снимката), началник на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение стана „Лекар на годината“, съобщиха от Българския лекарски съюз. Решението за високото отличие е оповестено на събора на БЛС, който се провежда в с. Равда. То се дава заради помощта, която той оказва на пострадалите от атентата на летище „Сарафово“ в Бургас. 18 юли  е първия ден от отпуската на проф. Николай Петров. Той пътува със семейството си за Бургас, когато му съобщават, че има взрив и много пострадали хора.

Веднага тръгва към мястото на инцидента и се включва в спасяването на пострадалите директно в операционните зали. Пациентите, които са се лекували в неговата клиника, споделят, че тя прилича отвътре на космически кораб заради модерното оборудване. По-важното в нея обаче са лекарите, които се борят до последно за всеки болен, колкото и безнадеждно да е състоянието му. Проф. Петров е прибирал дори пациент, когото близките изоставят пред болницата на инвалидна количка. С много от лекувалите се при него става приятел, а те го търсят години наред след изписването си за съвет или консултация. Въпреки огромната си натовареност успява да вземе и професорска титла, която носи заслужено от месец май 2012 г.

Проф. Петров е президент на дружеството на анестезиолозите в България и републикански консултант по специалността си. Член на Европейската и Американската асоциация по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, както и на всички останали престижни международни организации в областта на интензивната медицина. Проф. Петров е специализирал в Париж и Бордо, в Швейцария и Съединените щати. Има диплома по „Международно право на военните конфликти“ от Spies, Швейцария; диплома по „Регионална и проводна анестезия“ от Страсбург, Франция; още много други защитени професионални степени. Благодарение на много усилия, той успява да се пребори за домакинството на България на Световния конгрес по венозна анестезия в състезание с 12 държави. И така 2000 души и 120 лектори от 90 страни ще представят у нас световните постижения в областта на анестезиологията.

Призът „Почетен знак на БЛС – ЗЛАТЕН“ е оценка за изключителния принос на проф. Тома Пожарлиев в развитието на българската хирургия и медицина и за 70-годишния му юбилей. До скоро проф. Пожарлиев завеждаше клиниката по хирургия на МБАЛ „Св. Ана“, София. Специализирал е в Москва, Виена, Базел и т.н. Той извършва първата у нас и на Балканския полуостров лапароскопска холецистектомия още през 1993 г. Има над 180 научни публикации.

Тазгодишнaтa награда в категория „Внедряване на иновативна методика в областта на ангиографската техника“ се връчва на д-р Мирослав Лилов, началник на ангиографското отделение към катедрата по рентгенология на Военномедицинска академия. За него медиите написаха, че е извършил истинско чудо – жена роди здраво момиченце след два инсулта с изпадане в кома. След сложната безкръвна интервенция на мозъка, майката и бебето са добре…… Бебето е кръстено Мирослава, на лекаря-спасител на 27-годишната жена, тогава бременна в петия месец.

Ръководството на БЛС реши да удостои д-р Мирослав Лилов с този приз за изключителния му професионализъм и за риска, който той пое като извърши прецизната ендоваскуларна процедура и по този начин спаси два живота. Кариерата му във Военна болница се развива от ординатор до началник на ангиографско отделение. Специализирал е коронарна ангиопластика в Германия, интервенционална рентгенология в Швеция и др.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -