петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМитове и факти за ваксините

Митове и факти за ваксините

Някои от митовете за ваксините са упорити, те се разпространяват не само в България, но и в много други страни. Темата с аутизма се върти отдавна в публичното пространство. Все още върви слухът, че може да се предизвиква от ваксини. Той тръгва заради публикувана в сп. „Лансет“ през 1998 г. статия на д-р Андрю Уейкфийлд, който твърди, че има връзка между имунизацията за морбили, паротит и рубеола и аутизма.

Впоследствие става ясно, че това „проучване“ е доста спорно. Д-р Уейкфийлд получил пари от адвокатска кантора, която подготвяла иск за обезщетения на родители на деца с това отклонение. През 2010 г. сп. „Лансет“ оттегля статията. До днес връзката между аутизъм и ваксината за морбили, паротит и рубеола не е могла да бъде доказана. Слухът обаче се задържа както за тази, така и за някои други ваксини. Кои са основните митове, коментират специалисти в специализираното издание Vaccine.

Грип, предизвикан от ваксина?

Проф. Брендан Ниън от Колежа Дармут в САЩ и д-р Джейсън Райфлер от Университета Ексетер в Англия проучили поведението на антиваксинално настроените с оглед на имунизацията срещу сезонен грип. Според двамата учени 43% от американците допускали, че е възможно самата ваксина да предизвика грип.

Информацията за тежестта на грипа и възможните тежки усложнения не водели до промяна на мнението сред противниците на имунизацията. Картинките на тежко болни от грип деца дори още повече затвърдили митовете, в които те вярвали. По-убедителни били фактите. Ако погрешната информация била назовавана и заблуждението – разобличавано, тези хора били по-склонни да променят мнението си. Друг ефективен подход е да бъдат посъветвани да се консултират с педиатъра на детето си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проф. Тихолова: Противници на ваксините манипулират факти от моя научна статия 
Има ли алуминий във ваксините, опасен ли е той? 
Противник на ваксините загуби в съда спор за морбили 
Ваксините пазят от алергия 

„Инфекцията по естествен път е по-добра“

Според учени от два престижни немски научни институти – „Роберт Кох“ и Паул Ерлих“ рисковете и усложненията от истинската инфекция са много, много по-големи. Например рисковете от енцефалит при морбили и свързаните с това трайни увреди или дори смърт са 1 към 1000. При ваксината същият риск е 1 към 1 000 000.

Източник: Институт „Роберт Кох“

Ваксините предизвикват алергии

Учени то Университета Еразмус в Ротердам проучват данните на около 3500 деца. В резултат се оказва, че ваксините дори могат да намалят риска от алергия.

Източник: sciencedirect.com

Многото ваксини натоварват имунната система

За това няма никакви научни доводи, категорични са експертите от института „Роберт Кох“. Днес децата се ваксинират срещу повече болести, но количеството на получаваните антигени се редуцира драстично чрез модерните методи за производство. Всички ваксини общо съдърат не повече от 150 антигени. За сравнение – само една от старите ваксини – тази срещу коклюш, е съдържала около 3000 от тези молекулярни чужди тела.

Източник: Институт „Роберт Кох“

Варицелата не е опасна

В редки случаи варицела може да е дори смъртоносна. Преди въвеждането на ваксината през 1995 г. в САЩ годишно са умирали над 100 души, повечето възрастни. През 2007 г. е имало 6 смъртни случаи.

Източник: cdc.gov

Алуминият във ваксините вреди на децата

Алуминиевите соли се слагат във ваксината за стимулиране на имунния отговор. Много противници на имунизациите виждат в това риск от различни отклонения в развитието на детето. Според института „Паул Ерлих“ концентрацията на алуминиеви соли във ваксините (макс. 1,25 мг в доза) са абсолютно безвредни. Чрез питейната вода и храната децата приемат доста повече алуминий – средно 1 мг дневно.

Източник: Институт „Роберт Кох“

Морбили не е смъртоносна болест

Точно обратното е вярно: през 2013 г. по данни на Световната здравна организация от морбили умират 145 700 души. Вирусното заболяване е едно от най-смъртоносните при децата. В Берлин на 18 февруари от морбили умира малко дете. То не е било ваксинирано.

Източник: Доклад за морбили №286 от февруари 2015 г. на СЗО

Ефективността на ваксините не е доказана

Всяка ваксина бива регистрирана като лекарство само тогава, когато действително бъде доказано, че е ефективна.

Източник: Институт „Роберт Кох“

Болестите, срещу които се ваксинираме, ги няма изобщо

Напротив. Съществуването на вируса на морбили вече дори е официално потвърдено от съда. Противник на ваксините предложи 100 000 за този, който му представи доказателство, че вирусът съществува. Един лекар веднага се отзова и му изпрати съответните проучвания заедно с номера на банковата си сметка. Противникът на ваксините не искал да плаща, но въпросът бил отнесен в съда и сега е длъжен да го стори.

Източник: Прессъобщение от 13 март 2015 на Областен съд в Равенсбург

Стига ми, че другите са ваксинирани

Не, не е достатъчно. Колективният имунитет действа, когато има определен минимум от ваксинирани в едно общество. За морбили, една от най-заразните инфекциозни болести, е необходимо 95% от хората да са имунизирани, за да не се разпространява случайно привнесен отвън в общността вирус. Само тогава имунната система на ваксинираните може да блокира размножаването на вируса на морбили в организма и така той няма да се предаде на други хора. Колективният имунитет пази онези хора, които не могат да бъдат имунизирани заради имунодефицит, болест или алергия.

Източник: niaid.nih.gov

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -