вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХапчето антибебе почти не влияе върху костната плътност

Хапчето антибебе почти не влияе върху костната плътност

Оралните контрацептиви почти нямат никакво въздействие върху костната плътност на момичета и млади жени. Това показа проучване в САЩ, цитирано от немския „Фармацевтичен вестник“. То изследвало костната плътност на 301 момичета на възраст от 14 до 18 г., както и на 305 жени между 19 и 30 г. 389 доброволки вземали хормонални хапчета за предпазване от нежелана бременност в продължение на повече месеци, а някои и до 3 г. Техните изследвания за костна плътност били сравнени с тези на останалите 217 жени, които били на сходна възраст, но не вземали такива медикаменти.

Въздействията на приетите хормони са незначителни, констатирали учените. При тийнейджърите, които приемали висока доза естрогени (30-35 микрограма), 2 г. по-късно костната плътност била с 1% по-малка в сравнение с контролната група. При по-възрастните доброволки липсвала и тази разлика. Ако момичетата и жените спирали да пият хапчетата, само при 2% от тях 1-2 г. имало леки отклонения в костната плътност. Някакъв ефект бил наблюдаван до около 3 г. след спиране на хормоните. Дали това ще се отрази в по-късна възраст върху вероятността от остеопороза и фрактури още не е установено.

Оралните контрацептиви се пият главно от жени под 30 г., но пък точно тогава се изгражда костната плътност за зрялата възраст, подчертават специалистите. Затова те препоръчват на младите жени, които пият хапче антибебе, да включат в менюто си повече източници на калций и витамин Д, да изберат танци или спорт, който подобрява координацията като йога, дълго ходене, да не пушат и да пият умерено алкохол. Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. BZ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -