вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТрима от 4-ма българи с недостиг на витамин D

Трима от 4-ма българи с недостиг на витамин D

Трима от 4-ма българи страдат от недостиг на витамин D, сочи първото по рода си проучване у нас, осъществено от дружеството по ендокринология. Данните съобщи д-р Александър Шинков, главен асистент от болница „Акад. Иван Пенчев“.

Витамин D всъщност е хормон, който участва в много важни процеси в организма, добави той. Има отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила, риска от падания и фрактури. При хора с по-ниски нива на витамин D боледуват по-често от простуди и грип, а също и от някои видове рак – рак на гърдата, простатата и дебелото черво. Те също така развиват по-често диабет тип 2 (старчески), множествена склероза, високо кръвно, атеросклероза и депресии.

В проучването у нас са участвали 2033 души от 10 областни града и малките общини около тях. Недостатъчно витамин D имат 76% от хората, като 21% са с с тежък дефицит. Най-зле са жителите на София (33% са с тежък дефицит), а най-добре в Сливен и Стара Загора (8% с тежък дефицит). При възрастните в домовете пък 62% са с остър недостиг. В градовете хората с дефицит са два пъти повече (23%), отколкото в селата (12%). Една от причините е мръсният въздух, който спира слънчевите лъчи, каза ендокринологът.

90% от витамин D се получават чрез синтез в кожата, а 10% се набавят с храната. Най-много той се съдържа в мазната риба, която у нас обаче се консумира малко. За да си набавим достатъчно от важния за здравето витамин, е достатъчно да се печем по 30-60 мин. на слънце седмично, но редовно, обясни д-р Шинков. През лятото не бива винаги да сме дебело намазани със слънцезащитен крем, добави той. Фактор 30 например блокира до 90% образуването на витамин D.

Хората, които са с прекалено светла и чувствителна кожа, или пък имат заболяване, което не позволява престой на слънце, трябва да приемат от препарата на капки. „Рисковете за кожата – стареене и кожен рак, идват от желанието на хората да стоят по цял ден на плажа. Трябва правилно да се прецени времето, за което се излагаме на слънце. След като запасите от витамин D в организма се попълнят, синтезът му се преустановява, така че е безсмислено от гледна точка на здравето да се стои дълги часове на плажа“, обясни д-р Шинков. Пушачите и хората с наднормено тегло имат леко завишени нужди от витамин D. Лекарят препоръчва капки с витамина както на бебетата, така и на възрастните (над 50 г. 600 единици дневно, а над 70 г. – 800 единици). Майчиното мляко е бедно на витамин D, затова кърмачетата трябва да го приемат допълнително или да се излагат по-често на слънце.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -