четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПървият циклотрон у нас тръгва във Варна, прави изотопи за ПЕТ скенер

Първият циклотрон у нас тръгва във Варна, прави изотопи за ПЕТ скенер

„От 1 март 2013 г. България вече ще има собствен циклотрон за производство на изотопи, необходими за изследванията с позитронно-емисионен томограф (ПЕТ скенер). С това нашата страна ще си осигурява самостоятелно необходимия консуматив без да се налага да се осъществява досегашния ежедневен внос от други държави и все повече нуждаещи се пациенти ще получават възможно най-качествената диагностика в медицината.“

Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов откри официално обновено гастроентерологично отделение в МБАЛ „Св. Анна“. С въвеждането в експлоатация на новия циклотрон в Университетската болница „Св. Марина“ в морския град се постига и значително намаляване на себестойността на изследването с ПЕТ скенера – с близо 30 на сто. Предстои през следващата седмица да бъде издаден на акт 16 от РДНСК, предстои и издаване на разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, след което ще бъдат извършени технически тестове на апаратурата. В лечебното заведение продължава и изграждането на високотехнологичен център за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Той се реализира по ОП „Регионално развитие“ и е на стойност около 20 млн. лева. Планирано е откриването на центъра да стане в края на месец май или началото на месец юни.

В новооткритото ремонтирано гастроентерологично отделение МБАЛ-Св.Анна е инвестирала 326 хиляди лева от собствени приходи. За 240 хиляди лв. а закупена най-ново поколение медицинска апаратура – HD видеоендоскопска система с видеогастроскоп, видеоколоноскоп и детски видеогастроскоп. С нея ще се извършва прецизна диагностика на болестите на хранопровода, стомаха, дебелото черво като има възможност и за терапевтични интервенции, повлияващи развитието на патологичните процеси. В отделението са извършени и ремонтни работи на стойност 86 хиляди лв, с което са подобрени значително както условията за болните пациенти, така и за работа на медицинските специалисти. Министър Атанасова информира ръководството на болницата, че през 2013 г. МЗ ще осигури капиталови средства в размер на над 1 250 000 лв., с които ще бъде закупен ядрено-магнитен резонанс за 1 млн. лв., а с 250 000 лв. ще бъде извършен основен ремонт на неврологичното отделение. Отделението не е ремонтирано от 50 години и в момента условията за лечебна дейност в него са изключително лоши, обяви пред медиите министър Десислава Атанасова.

Тя информира също, че от първи януари тази година с 16.6 % са повишени възнагражденията на работещите в 5-те кръвни центъра в страната, което е допълнителен фактор те да изпълнят важните си задачи по осигуряване на кръв и кръвни продукти. „По този начин спазих своето обещание и с по-рано направеното увеличение от 1 ноември 2012 г. техните заплати вече са нараснали общо с над 32 %“, подчерта здравният министър. Тя изрично посочи, че направените увеличения са изцяло за сметка на намалените капиталови разходи на министерството. Целта е да се инвестира в човешки фактор и хората да получат достойно възнаграждение за положения труд. В МЗ бонуси не са раздавани, подчерта Десислава Атанасова, а икономисаните средства за насочени за увеличаване на възнагражденията в центровете за спешна помощ, държавните психиатрични болници и в центровете по трансфузионна хематология.

МЗ е предприело всички необходими мерки и вече са осигурени доставки на липсващи на нашия пазар лекарства за онкологични заболявания. Доставени са 24 000 единици от лекарството петфлуорацил, който влиза схемата на лечение на раково болните пациенти, предстои доставка и на друг липсващ лекарствен продукт – оксиноплатина. „Отговорността за ритмичните доставки на тези лекарства е изцяло на ръководствата на лечебните заведения, които за задължени да провеждат обществените поръчки за тях. Независимо от това МЗ се намеси пряко за да се осигурят доставките на лекарствата, защото имаме отговорност пред пациентите, на които трябва да гарантираме животоспасяващата терапията“ , заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Свързани теми: България ще има циклотрон, позволява откриване на алцхаймер 10 г. по-рано

В София представиха уникална протонна терапия за лъчелечение

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -