вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСпират лекарства с калцитонин при остеопороза, има риск от рак

Спират лекарства с калцитонин при остеопороза, има риск от рак

Калцитонин вече няма да се използва за лечение на остеопороза, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) издаде нови препоръки. Причината е, че при продължителна употреба препаратът увеличава, макар и леко, риска от рак. Препоръчва се разрешението за употреба на лекарствената форма спрей за нос за лечение на остеопороза да се прекрати, съобщава на сайта си Изпълнителната агенция по лекарствата у нас. Освен това се въвеждат нови ограничения за инжекционната форма при индикацията болест на Пейджет. 

Калцитонинът е хормон, който увеличава количеството на калция в костите и намалява нивото на калция в кръвта. Калцитонин-съдържащи лекарствени продукти са налични в ЕС като разтвор за инжекции или инфузии от 1973 г. и под формата на спрей за нос от 1987 г. Решението на ЕМА е взето на 19 юли 2012 г. ЕМА, когато експертите на агенцията правят заключение, че има доказателства за леко увеличаване на риска от ракови заболявания при дългосрочна употреба на медикаментите, съдържащи калцитонин. За първи път възможната връзка между употребата на калцитонин и рак на простатата се проучва през 2004 г., но наличните данни не са достатъчни, за да се потвърди подобна връзка. Допълнителното проучване през 2009 и 2010 г. стига до заключението, че причинна връзка между употребата на калцитонин и прогресията на рак на простатата не може да се изключи.

Въпреки че докладваните случаи на рак в проучванията са ниски, нарастването им спрямо групата с плацебо (лекарствена форма, която не съдържаща лекарство и се използва като контрола за сравнение) варира от 0,7% до 2,4%. По- опасно се оказали лекарствените форми, прилагани в носа. На тази база експертет комитет към ЕМА прави заключението, че ползите от употребата на калцитонин не надхвърлят риска при лечението на остеопороза. Тъй като спреят за нос се използва само при остеопороза, препоръчва се тази лекарствена форма да не се прилага вече и разрешението й за употреба да се прекрати.

Лекарства с калцитонин продължават да се прилагат при други заболявания и състояния като   болестта на Пейджет, която не се повлиява от алтернативни терапии, за предпазване на тежка костна загуба поради внезапно приковаване на легло, например при пациенти със скорошни остеопоротични фрактури и лечение на хиперкалциемия, причинена от рак. Дори и в тези случаи обаче експертите на ЕМА съветват калцитонин да се прилага за възможно най кратък период като се използва възможно най-малката ефективна доза.

Пр пациенти с болест на Пейджет препаратът ще се предлага втори избор, само ако не се повлияват от алтернативни терапии. Лечението по правило се ограничава до 3 месеца и се повтаря само при изключителни обстоятелства през определени интервали от време, ако се прецени, че потенциалните ползи надхвърлят риска.

Ето какво се препоръчва още на пациентите:

• Калцитонин в бъдеще няма да се използва за лечение на остеопороза. Пациентите, които се лекуват с калцитонин под формата на спрей за нос или друга лекарствена форма се съветват да обсъдят това с лекуващия ги лекар на следващия определен преглед, за да им бъде препоръчана подходяща алтернативна терапия.

• Пациентите, на които се прилага инжекционна форма калцитонин, могат да се обърнат към своя лекар или фармацевт, ако имат въпроси.

Калцитонин у нас се предлага като Miacalcic Nasal (Миакалцик Назал) 200 IU на „Новартис“ при постменопаузална остеопороза с цел намаляване на риска от фрактури на прешлените. Няма демонстрирано намаляване на честотата на фрактурите на бедрената кост. Има още Miacalcic (Миакалцик) 100 IU/ml инжекционен разтвор, също на „Новартис“, който се дава като превенция на костна загуба поради внезапно обездвижване, например при пациенти с остеопорозни фрактури, съобщава агенцията по лекарствата. Справка в интернет сочи, че има и други препарати с калцитонин, регистрирани вероятно за приложение за няколко страни в ЕС.

Пълният текст на Европейската агенция можете да прочетете тук.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -