Втори робот „Да Винчи“ за България заработи в София

PRINT

Втори робот „Да Винчи“ за България бе открит официално вчера в болница „Доверие“ в София. Веднага с него бяха направени две операции – първата бе за отстраняване на жлъчен мехура, а втората – гинекологична. Първият робот у нас е в Плевен, а  с него оперира проф. Григор Горчев. Вторият апарат, който бе открит в столицата е от по-ново поколение. Показва мястото, където се работи, с увеличение 10 пъти и като 3D изображение.

Разполага с три „ръце“, насочвани от хирурга. Те проникват в тялото през миниатюрни отвори. Позволява извършването на съвсем фини разрези. Шестима лекари и три операционни сестри в „Доверие“ ще бъдат обучени да работят с робота. България е изостанала в областта на роботизираната хирургия, заяви проф. Григор Горчев, първият, който оперира по щадящия способ  у нас. Той пристигна в София, за да окаже подкрепа на колегите си в „Доверие“. В Гърция роботите, с които се правят стомашни, урологични и гинекологични операции, вече са осем, а в Румъния – 7.

До 1 г. ще има и трети апарат „Да Винчи“ за България, допълни проф. Горчев, но и това било малко. Инвестицията е скъпа – апаратът в София струва 3,5 млн. лв. Директорът на болница „Доверие“ д-р Петър Керемидчиев обаче подчерта, че бъдещето е на новите технологии. При оптимално натоварване обаче работата с него излизала по-евтина от обикновените операции.

Предимствата за пациента от такава интервенция са много, изтъкна специалистът. Тя протича с минимална кръвозагуба и позволява да се прилага и при пациенти, които никой друг не иска да оперира – например много пълни хора, посочи проф. Горчев. Той е оперирал вече над 500 пациенти по този начин. Сигурността за болните е много по-голяма, отколкото при обикновена и дори лапароскопска операция, а възстановяването – бързо. На следващия ден пациентът си е вкъщи.

За роботизираната хирургия у нас обаче няма клинична пътека. Държавата плаща само за операциите на 100 жени с онкогинекологични заболявания, които се извършват от проф. Горчев в Плевен. Засега в „Доверие“ ще работят с робота по клиничната пътека за лапароскопска хиругия, но с известно доплащане от страна на пациентите.

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
Втори робот „Да Винчи“ за България заработи в София беше последно модифицирана от: юли 31st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *