Влязоха в контакт с болни в кома

PRINT
alt

Канадски невробиолози са успели да постигнат контакт с трима пациенти в кома с помощта на функционална магнитно-резонансна томография.

И тримата са с тежи черепно-мозъчни травми, като единият се намира във вегетативно състояние и в пълно безсъзнание в продължение на 12 години. При другите двама е диагностицирано минимално съзнание.
При опита си лекарите от Мозъчния институт на канадския Западен университет регистрират признаци на съхранена когнитивна функция при слухови стимули.

Според тях способността за задържане на вниманието върху дразнители и концентрацията върху определен дразнител, тоест наличието на селективно внимание, са съществени признаци за функция на мозъка. Учените се опитват да направят контакт с пациентите, произнасяйки 11 думи – числата от 1 до 9, „да“ и „не“ и три затворени кратки въпроса от типа „В болница ли сте?“. И тримата пострадали са реагирали на думите, успяват да следват някои команди и инструкции на медиците и да отговорят положително или отрицателно на въпросите. При цялото това общуване учените регистрират скокове на активност в различни мозъчни отдели.

Наличието на способност за селективно внимание при хора в кома показва, че при такива пациенти е запазена когнитивната функция и тя може да се използва за комуникиране с тях с помощта на съвременните технологии.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Влязоха в контакт с болни в кома беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *