Витамин D предпазва от рак на дебелото черво

PRINT
слънчева активност

Ново проучване на Онкологичния институт „Дана Фарбер“ показва, че витамин D може да защити някои хора с рак на дебелото черво, като повиши бдителността на имунната им система срещу туморните клетки.

Изследването, публикувано в изданието Gut, е първото, което показва връзката между витамин D и имунния отговор към рака при по-голяма група пациенти. Откритието допълва все по-нарастващия обем на изследвания, които показват, че витаминът играе ключова роля в превенцията на рака. Част от него се приема с храната, а друга се произвежда от организма в отговор на излагане на слънчева светлина.

„Хората с високи нива на витамин D в кръвта имат по-малък общ риск от развитие на рак на дебелото черво“, каза един от авторите на проучването, проф. Шуджи Огино. Анализът е съвместен проект на института „Дана Фарбер“, Харвардското училище за обществено здраве и Женската болница „Бригъм“.

Рак на дебелото черво – причини и лечение

„Лаборатория изследвания показват, че витамин D стимулира имунната система като активира Т-клетките. Те започват да разпознават и атакуват раковите клетки. В новото проучване искахме да се провери дали тези две неща са свързани. Играе ли роля витамин D за укрепване на имунната система, има ли връзка между нивото му в кръвта и по-ниската заболяемост от рак на дебелото черво при хора с високи нива на витамина?“ Това коментира проф. Огино.

имунна системаСпоред екипа учени, ако двете явления са свързани, хората с високи нива на витамин D са по-защитени срещу колоректални тумори, тъй като тъканите им са пропити с голям брой клетки на имунната система. По същата логика, ако се стигне до рак на дебелото черво при такива хора, то туморът ще е по-устойчиви на имунната атака.

За да проверят хипотезата си на практика, учените прегледали медицинските данни на 170 000 участници в две големи дългосрочни проекта. Били сравнени две групи – в едната са 318 пациенти с колоректален рак, а в другата – 624 здрави. За всички 942-ма имало кръвни проби, взети през 1990 г. още преди някой от тях да се е разболял от рак. Кръвните проби били проверени за 25-хидроксивитамин D (25 OH), което се произвежда в черния дроб от витамин D.

Как да се предпазим от рак на дебелото черво?

Те открили, че пациентите с високи нива на 25 OH D наистина са имали по-нисък от средния риск от развитие на колоректални тумори, които били богато снабдени с клетки на имунната система.

„Това е първото проучване, което дава доказателства за ефекта на витамин D върху способността на имунната система да се бори с туморите. То е базирано на реални пациенти и показва на практика верността на предишни лабораторни открития. Витамин D може да взаимодейства с имунната система, като така се повишава защитата на организма срещу рака“, – казва проф. Огино. – „В бъдеще може би ще успеем да прогнозираме как приемането на повече витамин D може да повлияе върху имунната система и да я накара да се бори по-ефективно с рака на дебелото черво.“

Източник: News-Medical.net

[Общо: 3    Средно: 4/5]
Витамин D предпазва от рак на дебелото черво беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *