Вирус „стопаджия“ пътува в кръвта, убива рака

PRINT
инжекция ваксина

Вирус, който може да убива ракови клетки, пътува в кръвта на „автостоп“, разкриха учени от университета в Лийдс и Института за изследване на рака в болница „Роял Марсдън“, които публикуваха  изводите си в специализираното издание Science Translational Medicine. Способностите му били известни и преди това, но попадайки в организма, имунната система се стремяла да го обезвреди. Сега обаче станало ясно, че вирусът може да се прикрепи към кръвните клетки и така да достигне целта си.

Става дума за реовирус, който е безвреден – причинява стомашни разстройства и простудни заболявания в детската възраст. Най-невероятното у него е способността му да зарази и убива раковите клетки, като същевременно оставя околните тъкани невредими. Досега обаче смятали, че вирусът трябва да се инжектира директно в тумора или да се прилага с лекарства за потискане на имунната система, тъй като имунните клетки го нападали.

Ново проучване с пациенти във Великобритания обаче дава надежда, че терапията е възможна. Всички доброволци имали напреднал рак на дебелото черво с метастази в черния дроб. Инжектирали им реовирус в навечерието на планирани операции. Анализ след това показал, че вирусът се открива в тумора, но не и в черния дроб. Това означава, че той селективно се насочва към рака. Освен това вирусът бил в кръвните клетки, но не и в кръвната плазма, която е около тях. Това означава, че нашественикът пътува на „автостоп“, заявяват изследователите.

Проф. Алън Мелчер, от университета на Лийдс, пояснява, че вирусът е бил по-умен, отколкото се е смятало досега.  Пред Би Би Си той заявява, че без съмнение вирусът ще може да бъде използван в комбинация с химиотерапия.

Проучването е много добра новина, означаав, че новото лечение ще може да се достави с една проста инжекция в кръвта, казва д-р Кевин Харингтън от Института за изследване на рака. Засега не е ясно защо реовирусът се насочва само към раковите клетки. Раковите клетки се държат много по-различно от здравите, което ги прави податливи на инфекции. Лекарите вече са тествали вируса при хора с тумори по главата или шията.

СНИМКА: АОК

[Общо: 3    Средно: 4/5]
Вирус „стопаджия“ пътува в кръвта, убива рака беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *