Върнаха зрението на сляп с бионически чип

PRINT

Бионически чип, имплантиран зад ретината, успя да върне зрението на двама напълно слепи мъже, съобщава Би Би Си. Операциите са направени в Кингс Колидж Лондон. Единият от пациентите – Крис Джеймс, загубил зрението си заради генетично заболяване. Сега мъжът се радва, че ще може отново да види околния свят, след като 20 г. изкарал в пълна тъмнина. Възприятията му ще са като на здрав човек, който гледа през замъглено стъкло, уверяват лекарите.

Операцията продължила 8 часа, като чипът бил поставен зад самото око. Бионическото око работи със сензорен датчик, който предава изображенията с мощност от 1500 пиксела. Електронните сигнали постъпват в мозъка. Спре ли се върху определен предмет, „окото“ предава импулс в област от сивото вещество, която отговаря за визуализацията. Лекарите казват, че Джеймс ще вижда нещата черно-бели. Засега пациентът успява да различи само светлина и очертания. Очакванията са обаче зрението му още да се подобри с времето.

„Пациентът е бил напълно сляп цели 20 г., затова на мозъка сега му трябват поне 2-3 седмици, за да привикне отново да вижда, коментира проф. Робърт Маклейн, един от участвалите в операцията. Всеки ден мозъкът ще обработва нови и нови различни обекти и постепенно ще заработи като при здравите хора. Вярваме, че един ден Джеймс ще може да може да различава и човешки лица, обобщава професорът.

ГРАФИКА: РЕТИНА ИМПЛАНТ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Върнаха зрението на сляп с бионически чип беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *