Върнаха зрението на сляп с бионически чип

PRINT

Бионически чип, имплантиран зад ретината, успя да върне зрението на двама напълно слепи мъже, съобщава Би Би Си. Операциите са направени в Кингс Колидж Лондон. Единият от пациентите – Крис Джеймс, загубил зрението си заради генетично заболяване. Сега мъжът се радва, че ще може отново да види околния свят, след като 20 г. изкарал в пълна тъмнина. Възприятията му ще са като на здрав човек, който гледа през замъглено стъкло, уверяват лекарите.

Операцията продължила 8 часа, като чипът бил поставен зад самото око. Бионическото око работи със сензорен датчик, който предава изображенията с мощност от 1500 пиксела. Електронните сигнали постъпват в мозъка. Спре ли се върху определен предмет, „окото“ предава импулс в област от сивото вещество, която отговаря за визуализацията. Лекарите казват, че Джеймс ще вижда нещата черно-бели. Засега пациентът успява да различи само светлина и очертания. Очакванията са обаче зрението му още да се подобри с времето.

„Пациентът е бил напълно сляп цели 20 г., затова на мозъка сега му трябват поне 2-3 седмици, за да привикне отново да вижда, коментира проф. Робърт Маклейн, един от участвалите в операцията. Всеки ден мозъкът ще обработва нови и нови различни обекти и постепенно ще заработи като при здравите хора. Вярваме, че един ден Джеймс ще може да може да различава и човешки лица, обобщава професорът.

ГРАФИКА: РЕТИНА ИМПЛАНТ

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Върнаха зрението на сляп с бионически чип беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova
loading...