Ваксинирането на бременната пази бебето от тежки инфекции

PRINT
бременна бременност

Медиците вече официално препоръчват на бременните да се имунизират с комбинирани ваксини, за да предпазят от тежки инфекции нероденото си бебе, особено ако то се роди недоносено. Според специалистите това трябва да се направи след 28-ата гестационна седмица. Много медицински организации вече съветват бъдещите майки да не пренебрегват ваксинирането, за да намалят риска от коклюш при новороденото, става ясно от научна публикация в списанието Pediatrics.

Митове и факти за ваксините

Eфективността на този подход обаче била доказана едва сега. За целите на научната разработка на бременни в 28-ата седмица е предложено да бъдат имунизирани с ваксина, съдържаща антигени на коклюш, тетанус, дифтерия и полиомиелит. Впоследствие при недоносени бебета, родени както от ваксинирани, така и от неваксинирани майки било измерено нивото на концентрация на антителата.

От 160 родени недоносени бебета майките на 31 били ваксинирани по време на бременността. Два месеца след раждането при децата са изследвани нивата на антителата, които са показател за изградена имунна защита. Бебетата на ваксинираните жени имали значително по-високо ниво на антитела. Това доказва, че имунизацията на майката осигурява защита срещу опасни инфекциозни заболявания и при детето.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Ваксинирането на бременната пази бебето от тежки инфекции беше последно модифицирана от: юни 8th, 2016 Iliana Angelova
loading...