В „Св. Екатерина“ смениха митрална клапа през миниатюрен отвор

PRINT
хирургия

В университетската болница „Света Екатерина“ бе поставена за първи път митрална клапа с миниинвазивен достъп. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев, който е ръководил екипа хирурзи по време на операцията.

Пациентът – 70-годишният Тодор Ж. от Чирпан, е имал заболяване, което налагало подмяна на митралната клапа. Сърцето не беше ревматично и по съдовете нямаше тежки калциеви отлагания, обясни проф. Начев. Лекарите първо се опитали да направят пластика, така че клапата да заработи по-добре. Не успели и се наложило тя да бъде подменена. Новият метод може да се прилага при около 30% от болните, които се нуждаят от смяна на митралната клапа. Той е по-малко травматичен за болния, който може да се прибере вкъщи след 3-4 дни. Друго предимство е, че рискът от инфекции е по-нисък, каза още проф. Начев. Годишно в „Св. Екатерина“ се правят  около 1400 тежки сърдечни операции. От тях 350-380 са за смяна та митрална клапа. това означава, че около 120 души годишно поне ще могат да се възползват от новия метод. При него  гръдната кост не се отваря. Прави се мъничък отвор отстрани, през който лекарите извършват подмяната. Такава операция продължава по-дълго от традиционната, допълни проф. Начев.

Митрални клапи у нас се поставят от дълги години, но методът се прилага за първи път от български екип. Преди това специалисти от чужбина са извършвали демонстративни операции, но нито една болница не е продължила след това сама да го прилага, коментира директорът на „Св. Екатерина“. 

СНИМКА: ДАК

[Общо: 12    Средно: 3.5/5]
В „Св. Екатерина“ смениха митрална клапа през миниатюрен отвор беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *