В Китай откриха лесен метод за производство на стволови клетки

PRINT
лаборатория изследвания

Китайски учени оповестиха, че разработили лесен и сигурен метод за производство на стволови клетки, които да се използват за генериране на тъкани и органи с терапевтична цел, предаде ЮПИ.
Учените описват метода си като създаване на коктейл от съставки на малки молекули, за да може соматични клетки да се препрограмират в плурипотентни, които имат способността да се диференцират във всеки друг вид клетки в организма. Преди бе нужна генна манипулация, за да се предизвика плурипотентно състояние на клетките, а това е дълъг и сложен процес с ограничено клинично приложение.
Използването на съставки на малки молекули е цял нов път към плурипотентните стволови клетки, увери Дън Хункуей от Пекинския университет.
Малките молекули имат предимства заради клетъчната си пропускливост и защото са неимуногенни, т.е. невидими са имунната система и следователно са съвместими с всеки организъм, отбелязаха учените. Освен това те лесно се синтезират и съхраняват.

Това открива нови възможности за генериране на желани типове клетки в регенеративната медицина посредством клетъчно препрограмиране с използване на специфични химикали или лекарства, вместо чрез генна манипулация.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
В Китай откриха лесен метод за производство на стволови клетки беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *