В ЕС е одобрен нов препарат за лечение на напреднал рак на белия дроб

PRINT
преглед белия дроб

Европейската комисия (ЕК) е одобрила KEYTRUDA (пембролизумаб), терапевтичния продукт на компанията срещу PD-1 в доза от 2 mg/kg на всеки три седмици, за пациенти с локално авансирал или метастазирал недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКБД), чиито тумори експресират PD-L1 и които са получили поне една схема на химиотерапевтично лечение преди това. Това съобщават от компанията MSD (Merck). Преди да започнат да приемат KEYTRUDA, пациенти с EGFR или ALK положителни туморни мутации следва също да са преминали одобрена терапия за тези мутации. Одобрението от ЕК позволява употребата на KEYTRUDA във всички 28 държави – членки на ЕС.

Вижте какво казва за рака на белия дроб проф. Кристиан Манеголд, който често гостува в България. Заболяването е коварно, защото обикновено настъпва без симптоми.

Одобрението се базира на констатациите от KEYNOTE-010, базово изпитване, показващо, че KEYTRUDA значително подобрява общата преживяемост (ОП) в сравнение със стандартната химиотерапия. “Това одобрение осигурява важна нова схема за лечение на пациентите в Европа с авансирал рак на белия дроб, един от най-често срещаните и трудни за лечение видове рак,” каза д-р Роджър Данси, старши вицепрезидент и ръководител на терапевтична област онкология – късна фаза на развитие, MSD Research Laboratories. “В изпитването KEYNOTE-010 при пациенти с авансирал рак на белия дроб, неуспешно лекувани по други схеми, се подобрява общата преживяемост, когато се лекуват с KEYTRUDA в сравнение с тези, които се лекуват с традиционна химиотерапия.”

“Ползите по отношение на преживяемостта с KEYTRUDA, наблюдавани при предварително лекувани пациенти, които експресират PD-L1, са обещаващи,” каза д-р Луис Пас-Арес, ръководител на онкологичното отделение към Университетската болница в Мадрид, Испания. “Има съществени непосрещнати нужди сред пациентите с рак на белия дроб и с това одобрение ние разполагаме с нова възможност за персонализирана терапия, която използва тестване с биомаркери, за да предвиди за кои пациенти с най-голяма вероятност лечението ще бъде от полза.”

За рака на белия дроб

Ракът на белия дроб, който се образува в тъканите на белите дробове, обикновено в клетките на лигавицата на дихателните пътища, е водещата причина за смърт от рак по света. Всяка година от рак на белия дроб умират повече хора, отколкото умират общо от рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на простатата. Двата основни типа рак на белия дроб са недребноклетъчен и дребноклетъчен. НДКБД е най-често срещаният тип рак на белия дроб, който отговаря за около 85% от всички случаи. Петгодишният относителен коефициент на преживяемост при пациенти, които страдат от сериозно авансирал, метастазирал рак на белия дроб (стадий IV), се оценява на два процента.

[Общо: 10    Средно: 2.7/5]
В ЕС е одобрен нов препарат за лечение на напреднал рак на белия дроб беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *