В Александровска вече лекуват кръвно с мини операция

PRINT
доц. Добрин Василев

Новаторски подход за лечение на високо кръвно, което не се повлиява от лекарствата, вече се прилага и в Александровска болница, съобщават от лечебното заведение. При някои пациенти медикаментозната терапия остава без ефект, независимо от дозите. За тях решението е при инвазивните кардиолози. „При такива болни рискът от мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, аортна дисекация (разкъсване на аортата) и бъбречна недостатъчност е чувствително повишен и реналната денервация се прилага като крайна мярка за сваляне на артериалното налягане”, заяви доц. Добрин Василев – началник на кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска”.

Денервацията на бъбречните артерии е инвазивна процедура, която наподобява коронарография и се извършва двустранно, под местна анестезия. През бедрената артерия, с помощта на много фин спираловиден катетър се достига до бъбречната артерия, след което се прави аблация (прекъсване) на нервните влакна, които инервират бъбрека и така се прекъсва бъбречният механизъм за поддържане на кръвното налягане.

„В УМБАЛ „Александровска” процедурата се извършва с най-новата генерация система за ренална денервация, при която катетърът, с който се прониква е снабден с множество електроди и това позволява много по-бързо и пълно третиране на нервните окончания, уточни предимствата доц. Василев. Така се съкращава дискомфорта на пациентите по време на интервенцията и очакваният ефект настъпва много по-бързо и сигурно, между една и четири седмици след процедурата”.

[Общо: 11    Средно: 4.6/5]
В Александровска вече лекуват кръвно с мини операция беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *