Устройство открива ракови клетки в кръвта, дори да са малко

PRINT
лекарска комисия

Учени създали устройство, което е в състояние да открива дори незначителни количества на ракови клетки в кръвта на пациента. Това е особено вярно в случаите, когато трябва да се разбере дали са се образували метастази, съобщава Medical News Today. Устройството е с размера на монета.

То сортира раковите клетки с помощта на звукови вълни. Нещо повече, процесът се извършва с максимална грижа, без да вреди на клетките. Особеностите на отражението на звуковите вълни говори за физическите свойства на клетките (размер и свиваемост). Доскоро обаче учените не успявали да отделят раковите клетки с висока точност. Този път учените използвали непреки вълни, които пресичат траекторията на клетката под ъгъл. Първо ефективността му била тествана за пластмасови частици. Вълната успяла да отдели частиците с размер 9,9 микрона от частиците 7,3 микрона с точност 97%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Правят универсално хапче за рак 
Учени работят по революционна терапия с частици против рак
Ракът си пробивал път „с лакът“ 
Осем мита кои са причините за рака

 

След това резултатите се свързвали с компютърен модел, който можел да предвиди траекторията на движението на частиците, като използва данни за техния размер, свиваемост, плътност и ъгъл на вълните. Това означава, че излъчвателят може да се настрои да улавя различните частици според вида им. Учените проверили също дали устройството може да отдели раковите клетки MCF-7 (с диаметър 20 микрона) от белите кръвни клетки (12 микрона). Тези клетки, в допълнение към различен размер и свиваемост и плътност.

Резултатът показал, че били идентифицирани около 71% от раковите клетки. Много скоро учените искат да тестват устройството в клинични условия. То ще позволи например да бъдат определена метастази, които се характеризират с появата на ракови клетки в кръвообращението.

Източник: Medical News Today

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Устройство открива ракови клетки в кръвта, дори да са малко беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *