Учени откриха как да спрат множествената склероза

PRINT
симптоми множествена склероза лечение

Учени от Тексаския университет откриха как да спрат множествената склероза, като регулират нивото на протеина рилин, става ясно от публикация в  научното списание Science Translational Medicine. Изкуственото понижаване на концентрацията му с помощта на лекарства би могло да предотврати развитието на невродегенеративното заболяване, заключават те. Работата им е публикувана в научното списание Science Translational Medicine.

Протеин спира възпалението и демиелинизацията

Учените от екипа на Йоахим Херц, д.м.н., директор на Центъра за транслационно изследване на невродегенерацията и професор в катедрите по молекулярна генетика, неврология и невротерапевтици и невронауки в UTSW, стъпили на наблюдения от предишни изследвания, започнали през 1997 г. Тогава в лабораторни условия те изолирали протеин, наречен рилин (reelin), който участва в естественото развитие на мозъка, когато в него се образуват връзки между нервните клетки.

Нов пробив в лечението на множествена склероза

Още тогава учените забелязали, че по-големи количества от него започват да влияят негативно върху нервните окончания в кръвоносните съдове, което допринася за бързото развитие на атеросклерозата.

Проучване от 2016 г. показало, че изчерпващите се нива на циркулиращия рилин (Reelin) защитават мишките от атеросклероза. Навлизайки по-дълбоко в механизма зад това явление, те открили, че рилин вероятно регулира производството на адхезионни молекули върху стените на кръвоносните съдове, които улавят циркулиращи моноцити, вид имунни клетки, предизвикващи възпаление. След понижаване на протеина в животински модели, нивата на тези адхезионни молекули също спаднали, като им попречили да улавят моноцитите. В крайна сметка възпалението затихвало.

Ограничават употребата на лекарство за множествена склероза

Концентрацията на рилин в кръвта – свързана с пристъпите на множествена склероза

Множествената склероза е коварно заболяване, което протича на пристъпи. Все още няма дефинитивно излекуване, наличните терапии само спират донякъде процеса. Учените от Тексас са един от екипите по света, които търсят иновативни подходи за лечението й. За своето проучване те направили поредица експерименти върху лабораторни гризачи, при които нарочно провокирали множествена склероза. След това редуцирали кръвния протеин рилин, произведен от чернодробните клетки. Това намалило интензивността на симптомите на множествена склероза и подобрило възстановяването на опитните животни.

Видове диети при множествена склероза

Този необичаен ефект на излишния протеин довело учените до извода, че изкуственото му намаляване ще повлияе и пристъпите на множествена склероза. Концентрацията на рилин в кръвта на пациенти с множествена склероза ясно корелира с фазата на заболяването. При обостряне на заболяването се наблюдава увеличение нивата на протеина и обратно. Така учените правят извода, че понижаването му с помощта на лекарства може да бъде нов метод за овладяване на това заболяване.

Херц и неговите колеги смятат, че разработваната от тях технология може да се разшири и за лечението на други невродегенеративни заболявания.

Източник: Сайънс дейли 

[Общо: 4    Средно: 4.3/5]
Учени откриха как да спрат множествената склероза беше последно модифицирана от: август 18th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *