Топлинен тест открива рака в кръвни проби

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Нов тест, който използва топлина, за да изследва кръвта, открива ракови образувания, съобщи Би Би Си. Т.нар. термограма на кръвна плазма изследва протеини в кръвта, включително произвежданите от тумори. Американско изследване показа, че тестът може да открие цервикален рак и да установи в какъв стадий е болестта.

Британски експерти са на мнение, че термограмите на кръвна плазма могат да подобрят диагностицирането на рака. Скринингът за цервикален рак понастоящем включва търсене на анормални клетки при цитонамазка и откриване на вируси, които могат да причинят заболяването.

В рамките на изследването на университета на Луисвил са ползвани термограми на кръвна плазма, за да се анализират кръвни проби. Кръвната проба реагира различно на топлината в зависимост от съдържащите се в кръвта видове протеини. Това се потвърждава от напомнящата пръстов отпечатък термограма на съдържанието на протеини.

Системата бе тествана върху 67 жени, засегнати от цервикален рак в различен стадий, като целта бе да се открият различия между пациентките и жените в добро здраве. Учените поясниха, че тестът може да установи кои заболявания от рак трябва да се лекуват и кои – просто да се наблюдават. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: Би Би Си

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Топлинен тест открива рака в кръвни проби беше последно модифицирана от: май 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *