Тестваха успешно ваксина за хепатит С при хора

PRINT

Ваксина срещу хепатит С бе тествана успешно при хора и скоро може да се появи на пазара, съобщава немският сайт „Нетдоктор“. В момента човек може да се имунизира срещу хепатит А и В, но не и срещу третия вид на инфекциозната болест, който е много коварен. В 70% от случаите вирусът от типа С води до хронично заболяване, което често преминава в цироза или рак на черния дроб. Учените отдавна работят за създаването на ваксина и срещу него, но досега не можеха да се похвалят с пробив.

За получаването на новия препарат, който дал много добри резултати при здрави хора, работили два екипа учени – в Рим и в Оксфорд. Те използвали геннопроменени аденовируси от маймуни, които предизвикват хрема. С тяхна помощ учените успели да надхитрят човешката имунна система и да я накарат да се мобилизира срещу вируса, който предизвиква хепатит С. Резултатите са публикувани в списанието Science Translational Medicine.

Причината за ваксината да се използват маймунски, а не човешки аденовируси е, че човешките не са подходящи за преносители на части от генома на хепатитния вирус. Нашата имунна система ги познава добре и по най-бързия начин ги обезврежда и изхвърля навън заедно с „товара“ им. За да си изгради защита организмът обаче, част от имунните клетки трябва да влязат в контакт с гените на причинителя на болестта, за да ги разчетат и създадат антитела срещу тях.

Хепатит С уврежда черния дроб при 70% от пациентите

Хепатит С се пренася най-често по кръвен път, като в 70% от случаите се хронифицира и уврежда черния дроб, казва и доц. Крум Кацаров от ВМА. По света са инфектирани около 160 млн. души по данни на Би Би Си. В около 20% от случаите при болните се стига до цироза. Не е малък и рискът от рак на черния дроб. По данни на Световната здравна организация годишно вирусът е причина за смъртта на около 350 000 души.

Профилактиката и лечението на хепатит С е важна социална тема, защото хроничната му форма засяга предимно млади хора между 20 и 35 г., пояснява проф. Людмила Матева. От 2002 г. у нас в 11 центъра успешно се прилага програма за съвременно лечение на хепатита, казва тя. У нас се прилагат най-модерните терапии с интерферони, регистрирани в Европа, а медикаментите се реимбурсират 100% от здравната каса. Критерий за излекуване при хепатит С е 6 месеца след приключване на лечението вирусът да не се установява в кръвта, допълни проф. Матева.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Тестваха успешно ваксина за хепатит С при хора беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *