Тест открива всички вируси, които някога сме хващали, само по капка кръв

PRINT
кръвна група кръвни изследвания

Учени от Женската болница „Бригам“ в Харвардския медицински колеж в Бостън са разработили тест VirScan, който може да открие дали човек е заразен с някой от известните на науката вируси само по една капка кръв.

Според биоинженерите това изследване може да открие не само инфекции, които в момента са активни в тялото, но и тези, с които сме се справили преди много години. Статията за новия метод за диагностика е публикувана в последния брой на списание Science.

Тестът е базиран на бързото и едновременно откриване на стотици различни антитела, които се произвеждат от имунната система, когато вирусите проникват в тялото. Те може да са срещу причинителите на грип, херпес, или дори тежки заболявания като ХИВ и ебола. Сметките засега сочат, че тестът ще струва около 25 щатски долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какви са причините за подути лимфни възли? 
Откриват HPV в издишания въздух на болни от рак на белия дроб 
Знаете ли как да се пазите от вируси? 

Прилагането му ще бъде в състояние радикално да подобри епидемиологичния надзор на големи групи хора. Той предлага възможност за поглед към историята на заболяването при отделния пациент по отношение на минали вирусни инфекции, дори ако те не са били открити навреме. „Тестът работи като анализира кръвта за антитела срещу всеки от 206 видове вируси, включително HIV, казва ръководителят на екипа за развитие Стивън Елидж. Антителата се произвеждат години след инфекцията и циркулират в кръвта, дори ако вирусът е победен от организма.“

Изследваните кръвни проби на 569 лица с ХИВ и хепатит С показали, че точността на VirScan е 95-100%. Това свежда до минимум риска от грешка – ако вирусът го няма в кръвта, устройството няма да даде сигнал за присъствието му в организма. В момента изобретателите се опитват да подобрят теста, като увеличат чувствителността му.

Източник: Science

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Тест открива всички вируси, които някога сме хващали, само по капка кръв беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *