Светило в лицево-челюстната хирургия вече е в екипа на „Пирогов“

PRINT
д-р Николай Янев

Известният лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев оглави екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия, коeто е част от Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.  Специалистът идва в спешната университетска болница, за да доразвие лицево-челюстната и орална хирургия с големите, сложни по обем операции. Ставайки част от екипа на „Пирогов“ той ще подпомогне достъпа на българските пациенти до медицина от най-високо европейско ниво.

Доц. Николай Янев избра да се върне от Англия в България, за да се присъедини именно към университетската спешна болница и да оперира в Неврохирургията, заради възможностите на клиниката, които съперничат на възможностите на големите европейски болници, с които той е свикнал. Пироговската неврохирургична база, според светилото в областта на лицево-челюстната хирургия, позволява интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и постоперативно лечение.

Уникално в България: оперираха лице с принтиран 3D имплант

Доц. Янев придоби широка популярност в обществото преди 2 г. През август 2017 г., макар и част от екипа на друга болница към онзи момент, той извърши уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант. Подобни операции са съпътстваща част от оперативната му програма от години, но в Англия. Той е и сред малцината лекари, които извършват микро-съдови анастомози. Чрез тях възстановява кръвообръщението на лицето и трансплантира кожа, която да покрие дефектите след резекция на тумор.

Доц.  Николай Янев притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD). Той е специалист лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, Доцент в Медицински Университет – Плевен. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането. През 2017 г. БЛС го отличи като Лекар на годината.

Привличането на водещи специалисти с международен опит е един от приоритетите на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Ще продължаваме да развиваме добрите страни на „Пирогов“. Това е нашата основна цел, която вече сме започнали да осъществяваме. Имаме изключително добре развита ортопедия и травматология, тя е водеща. Но това не важи единствено за ортопедията, а за всички клиники в нашата болница. Смятам, че в идващите 1-2 години ще стане ясно на всички, че болницата ще направи всичко възможно да промени тренда. В „Пирогов“ да работят изключително добри специалисти – както ментори, така и много млади колеги, които горят в работата и имат желание да се учат и да се развиват. Обновяваме клиниките, обновяваме хората и болницата“ – каза наскоро той в интервю за Credoweb.bg.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Светило в лицево-челюстната хирургия вече е в екипа на „Пирогов“ беше последно модифицирана от: октомври 22nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *