Супермодерен апарат за ранна диагностика на рак тръгна в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

PRINT
преглед с магнитен резонанс

Последно поколение 3 тесла магнитен резонанс, модел  Signa Architect на GE, беше открит днес в УМБАЛ Св. Иван Рилски – София. Апарат от толкова висок клас (последен за GE) се инсталира за първи път в България, а в Европа има само още 9 подобни машини. „Инвестицията в новото оборудване е на стойност над 6 млн. лева и е изцяло на болницата“, каза при откриването д-р Антон Петков, изпълнителен директор на болницата. „Още от утре новият апарат ще работи с пациенти“, обясни д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика.

Прецизна диагностика при онкологични пациенти

Благодарение на специфичните си характеристики, апаратът скъсява времето за изследване на пациентите наполовина, осигурява много по-ясен образ и възможност да се изобразят в по-голям детайл по-малки структури. Това го прави незаменим при онкологично болни, при които ще помогне за съвсем ранна диагностика. Освен това той позволява сканиране на цяло тяло (което досега беше или невъзможно с конвенционалните апарати, или отнемаше твърде дълго време) без каквото и да е лъчево натоварване.

Специално внимание е обърнато на изследванията на деца, като в апарата е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания. Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване, позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на децата. За да бъде по-малко стресираща за тях, машината е с по-широк отвор от нормалния и е снабдена със специални тихи режими (по принцип изследването с ЯМР е съпроводено с високо ниво на шум). Това е много важно при деца или пациенти, които имат фобия от затворени пространства.

Може да се изследват дори бременни и неродени бебета

Подобен тип апарат ще даде и нов тласък на феталната морфология, позволявайки максимално точно и ясно сканиране на най-малките (неродени) пациенти. Към резонанса има 48-канална приставка, подобна на каска за глава, която може да се приспособи към анатомичните особености на всеки пациент и спомага за постигане на най-високия стандарт на изображение при изследвания, свързани със заболявания на мозъка.

Почти всеки има метал в тялото, пречи при изследване с магнитен резонанс

Апаратурата е с възможности за изследване на нервната система, с каквито нито един от наличните в България апарати не разполага. В алгоритъма й са заложени всички възможни програми за анатомична и функционална оценка на нервната система. Благодарение на уникалните си характеристики, машината дава възможност за по-голяма специфичност на диагнозата и значително скъсява времето за поставянето й, което е в голям процент от случаите, е основополагащо за крайния резултат и позволява правилната и навременна терапия.

В новата машина са инсталирани и всички последен клас програми за изследване на гастроинтестиналната система, като уникална за страната е възможността за функционална диагностика на черния дроб за отлагане на мазнини и желязо в структурата му, както и количествена оценка на фиброзата в този орган.

Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочо-половата система при мъже и жени, като особено внимание е отделено на обществено значимите болести като рак на простатата и шийката на матката.

Симптоми и лечение на рака на маточната шийка

Изследването с модерния апарат се поема от НЗОК

Капацитетът на новия ядрено-магнитен резонанс е между 30 и 35 човека дневно, което заедно със стария ЯМР, който също ще продължи да работи, прави 60-70 човека дневно в натоварен ден, около 1600 човека месечно или 180 000 годишно, в зависимост от сложността на изследванията. Времето за получаване на резултатите е  между 2 и 24 часа, в зависимост от клиничната ситуация и проблем, като всички манипулации се поемат изцяло от НЗОК.

„Нормативната уредба при нашата дейност е много остаряла. Тя е още от времето, когато в България е имало 2 апарата общо. Не се прави разлика между изследване, което трае 12 минути или такова, което продължава 2 часа – сумата, която реимбурсира здравната каса е 276 лв. Сложността на апарата също няма никакво значение“, обяснява д-р Марин Пенков. Той и екипът му, който наброява 35 човека, са преминали през специално обучение за работа с новия ЯМР апарат.

Източник: УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

[Общо: 2    Средно: 1/5]
Супермодерен апарат за ранна диагностика на рак тръгна в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше последно модифицирана от: юли 7th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *