Спасиха живота на 17-годишен с дарен черен дроб

PRINT
проф. Никола Владов операция

17-годишно момче получи шан сза нов живот, след като днес му бе трансплантиран черен дроб от донор, съобщиха от ВМА. Донорът е 51-годишна  жена с мозъчен кръвоизлив. Тялото й е докарана в София от Варна снощи с военнотранспортен самолет „Спартан“, след като близките дават съгласие за този високохуманен акт – даряването на органите. Операцията за трансплантирането бе направена от екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Това е четвъртата чернодробна трансплантация от началото на годината и втора в рамките на 2 седмици. Младежът, който получи дареният орган, е страдал от първична билиарна цироза в крайна фаза. Чакал е за трансплантация повече от 1 година.

В момента състоянието на пациента е задоволително, уточняват от ВМА. Петчасовата  операция е преминала при минимална кръвозагуба, дробът започна да работи още на операционната маса, съобщи професор Никола Владов. Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Спасиха живота на 17-годишен с дарен черен дроб беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *