Създадоха универсална ваксина срещу настинка

PRINT
настинка как се лекува

Педиатри и инфекционисти от медицинския университет в Атланта, САЩ, са обнадеждени, че са създали ваксина за обикновените настинки, които се причиняват от риновируси. До момента тя е изпробвана експериментално върху животни и при тях дава отличен резултат. Предстоят и изпитания върху хора, съобщава Science Daily. Настинките са неприятен спътник през студените есенни и зимни дни.

Учените създали две версии за имунизационна риновирусна профилактика – едната за приложение при мишки, другата – за маймуни. И в двата случая животните изработили антитела (гликопротеини). Антителата са онази част от имунната система, която е своеобразен маркер дали организмът се е срещал с чужди за тялото нашественици като вируси и бактерии.

Те се произвеждат от активираните В-лимфоцити в отговор на антигенно стимулиране. Откриват се в кръвта и в лимфата, а в ниска концентрация се съдържат дори в междуклетъчните пространства.

Антителата са специфични за отделните агресори и за органа, който ги „помни“. По този начин, ако човек някога е бил поразяван от конкретен вирус, имунната система вече е подготвена за това да е в състояние бързо да произведе антителата, от които се нуждае, и така да предотврати заболяването или драстично да намали неговата тежест.

Ваксините могат да съдържат отслабен вирус или бактерия или дори само тяхната „обвивка“, колкото и това да звучи парадоксално. Те подтикват тялото да образува определени антитела, така че ако човек се срещне със специфичен вирус или бактерия, имунната система да се подсети, че вече има в архива си тяхната характеристика. Това й дава възможност без ново „сканиране“ на параметрите да хвърли срещу нашественика нужните антитела. Защо това не е направено досега за най-разпространения здравен проблем – настинката? Защото тя не се причинява от един, а от множество вируси. И още по- точно – причинителят има безброй щамове.

За да противодействат на разнообразието от риновируси, учените „срещат“ мишките с 25 щама, вложени във ваксината, а маймуните – с 50 риновирусни вариации. За сравнение противогрипните ваксини от последния сезон съдържаха най-много четири щама.

След изчакване на времето, нужно за изработване на имунитет, у мишките били открити 25 вида антитела, всеки от тях съответстващ на един от уникалните ваксинални щамове. Резултатът се повторил и при маймуните, въпреки двойно повечето риновирусни агенти. Учените не спират дотук. Те изолират тези антитела от кръвта на животните и ги подлагат на допълнителни лабораторни експерименти. Оказва се, че антителата ограничават репликацията (умножаването) на риновируси в човешки клетки в епруветка.

Това дава надежди за изработване на ваксина срещу настинка при хора. Преди да пристъпят към изпитания, учените ще направят още една подготвителна стъпка за доказване на концепцията си – да заразят животни с реална настинка, за да проверят как се държат в този случай антителата, провокирани от ваксината.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Създадоха универсална ваксина срещу настинка беше последно модифицирана от: април 15th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *