Съдови хирурзи от София помагат във Враца, спасиха 2-ма младежи

PRINT
съдова хирургия

Две изключително сложни операции извършиха съдови хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ в новооткритото съвместно отделение по съдова хирургия в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

След преживяна травма 19-годишен пациент постъпва в Спешно отделение със срязана дясна ръка, прекъснат кръвоток и липсващи артериални пулсации. По време на операцията е извършена венозна и артериална реконструкция, като е взета част от вената на десен долен крайник. Зашити са разкъсаните тъкани и сухожилие  и се възстановява  напълно кръвотока на цялата засегната ръка. На петия ден след операцията пациентът е със запазени сетивност и функция на пръстите на пострадалия крайник и не съобщава за изтръпване, болки или други оплаквания.

Нов метод при тромбози на сънната артерия в „Св. Екатерина“

Друг пациент на 27 години, който е на хемодиализа и с артериовенозна фистула, в следствие на което в областта на подмишницата на дясната ръка получава усложнения с три  аневризми, възпаление и риск от разкъсване на артерията, е опериран също от съдовите хирурзи.  След отпушване на засегнатите участъци и отпрепариране на аневризмите е възстановен напълно кръвотока на ръката и минимизиран риска от евентуално кървене или възпаление на крайника.

Звеното по съдова хирургия е открито през месец юни на базата на договор за съвместно сътрудничество между МБАЛ „Христо Ботев“ и столичната УМБАЛ „Света Екатерина“. Новото отделение  покрива острата нужда от високо специализирана здравна помощ в областта на съдовите заболявания за регион с десет общини и близо 200 000 души население.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

В отделението  се извършва пълен обем от диагностика, лечение  и планови операции на широк кръг съдови заболявания, като при всяка диференциална диагноза във врачанската болница се покрива и необходимостта от високо експертна  консултантска  помощ на съдови хирурзи.

Източник: Пресслужба УМБАЛ „Св. Екатерина“

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Съдови хирурзи от София помагат във Враца, спасиха 2-ма младежи беше последно модифицирана от: юли 30th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *