С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата

PRINT
доц. Марин Георгиев

Ракът на простатата заема второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете след рака на белия дроб. Данните показват, че всяка година по света над 1 млн. мъже получават диагнозата рак на простата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете.

В България през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването. Статистиката е на Националния раков регистър, като за последните 10 г. броят на болните е нараснал с 60%.

Операцията възможна и в напреднал стадий

Добрата новина е, че с напредъка на технологиите в медицината вече е възможно ракът на простатата да бъде опериран дори в напреднал стадий. Това съобщи доц. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология в Александровска и председател на Българското урологично дружество. Възможностите на робот-асистираната хирургия бе и една от основните теми на XI Национален конгрес по урология, който бе проведен в периода 25 – 27 май 2017 г. в Слънчев бряг.

По думите на доц. Георгиев роботът „Да Винчи“ се използва с прилагане на интердисциплинарен подход. В терапевтичния процес участват лекари от три медицински специалности: уролог, онколог или лъчетерапевт. Това дава нови възможности за мъжете, при които болестта е диагностицирана по-късно и не са започнали лечение навреме, допълни доц. Марин Георгиев.

Роботът „Да Винчи“ има редица предимства пред стандартната отворена операция – минимално инвазивен метод, който води до бързо връщане към нормален живот след операция и намаляване на риска от еректилна дисфункция и инконтиненция (изпускане на урина).

„Роботът Да Винчи e бил секретна разработка на военните, предназначен първоначално за целите на военно-полевата хирургия, но скоро след това той бързо намира своето място в цивилните институти и болници. В момента това е най-съвременният оперативен подход при рак на простатата и в държави като САЩ това да е стандартна процедура. В България вече пета година също се извършват роботизирани операции при пациенти с простатен карцином“, разказа още доц. Георгиев.

Изпускането на урина подлежи на лечение

Урологът разказа и за болестите на долните пикочни пътища. Неприятно състояние например е свръхактивният пикочен мехур (СПМ). От СПМ са засегнати над 100 млн. жени и мъже по света, 22 млн. от които са в Европа. По своята честота (12-17%) СПМ е пред такива социално значими заболявания като диабета и астмата.

Свръхактивният пикочен мехур (СПМ) може да бъде хронично и прогресивно състояние, водещо до сериозни физиологични и психологични разстройства за пациентите. Симптомите на СПМ (и в частност изпускането на урина) прогресират с времето и в крайна сметка влошават значително качеството на живота на пациентите.

Основното лечение на симптомите на СПМ е медикаментозното, като антимускарините (AМs) и ßЗ-адренорецепторните агонисти са двата основни класа на лекарствена терапия. В повечето случаи симптомите на СПМ рецидивират след преустановяване на лечението, затова е особено важно пациентите да са постоянни в прилагането на предписаната им терапия.

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *