Рядка операция спасява от рак: Уморяват „от глад“ тумора

PRINT

Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура направиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Те извършиха емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Казано иначе – прекъсват се кръвоносните съдове, които хранят злокачественото образувание и така то „изсъхва“.

Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания. На практика представлява прекъсване или запушване на кръвоснабдяващия ги съд. Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията.

„Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери. Те могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора. От друга, химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния.“ Това коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Рядка операция спасява от рак: Уморяват „от глад“ тумора беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *