Рядък вид крипторхизъм бе излекуван при 2-годишно момче

PRINT
крипторхизъм д-р Калоян Давидов

„Скрит тестис“ от дясната страна на момченце на 2г. и 2 месеца бе излекуван изцяло лапароскопски от Урологичния екип в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Операцията е извършена от началника на Отделението по урология д-р Калоян Давидов, д-р Димитър Златанов и д-р Адриан Попов.

Процедурата започва с диагностичен оглед, при който в коремната кухина се вкарва лапароскопска камера през 5-милиметров разрез в пъпчето. Уролозите установяват точната локализация на тестиса в коремната кухина, след което операцията продължава по миниинвазивен път. През два допълнителни разреза по няколко милиметра. Хирурзите освобождават органа от срастванията и го свалят в скротума, без да се налага пристъпване към отворена операция.

Класическата отворена операция е избегната

Интервенцията е рядка и подобна миниинвазивна методика е иновативна не само за България, но и за региона. „Извършихме тази операция придържайки се стриктно към последните гайдлайни на Европейската асоциация по детска урология“, обясни д-р Димитър Златанов.  Конвенционалната практика при такива случаи е да се подходи с класическа коремна операция, която обаче протича значително по-тежко за малките пациенти и има несравнимо по-дълъг възстановителен период.

Крипторхизъм или „скрит тестис“ е най-честата аномалия на мъжките гениталии и се среща при 2-5% от новородените. При около 50% от случаите тестисите слизат спонтанно на нормалното си място до 6-ия месец, и честотата на проблема при едногодишните е 1% – 1,5%. Преждевременно родените, както и родените с ниско тегло (под 2,5 кг) са с по-висок риск да бъдат засегнати. Изследванията сочат, че при около 80% от случаите на крипторхизъм, „скритият“ тестис се локализира чрез палпация (напипване) от специалиста – детски уролог – в ингвиналната област.

При редки случаи като описания обаче, тестисът остава скрит, и не може да бъде локализиран с палпация, а често и с неинвазивните методи за образна диагностика. При такива случаи подходът е коремната кухина да се огледа чрез лапароскопска камера, и хирургичното смъкване на тестиса в скротума да се извърши след локализирането му.

Ненавременното диагностициране и лечение на тези състояния носи поредица от рискове, предупреждават уролозите. Нелекуваният крипторхизъм може да повлияе негативно на репродуктивните възможности на мъжа. В случаите, в които тестисът остане „скрит“ в коремната кухина, рискът в него да се развие в злокачествен процес нараства 80 пъти.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Рядък вид крипторхизъм бе излекуван при 2-годишно момче беше последно модифицирана от: август 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *